Nvidia и AMD разработват ARM процесори

Nvidia и AMD са започнали активна работа по свои ARM процесори, които да предложат за настолни компютри и лаптопи. Това съобщава агенция Reuters, като се позовава на свои източници в двете компании.

Според тях Nvidia тихомълком е започнала работата по централен процесор (CPU) с ARM архитектура, който да може да се използва от компютри с Windows. AMD прави същото, като планира да предлага своите чипове за настолни компютри и лаптопи.

Двете компании може да предложат ARM чиповете си най-рано през 2025 г. Тогава изтича екслузивното споразумение на Microsoft с Qualcomm. По негова сила в момента единствено Qualcomm може да предлага ARM процесори за Windows компютри. След като изтече, AMD и Nvidia ще могат да се присъединят на пазара и да увеличат конкуренцията, като Microsoft иска точно това.

Софтуерният гигант има големи планове за развитието на Windows в следващите години и иска хардуерът да е на подобаващо ниво. ARM архитектурата е смятана за по-енергоефективна и мощна, което я прави атрактивен избор, особено при очакваното навлизане на изкуствения интелект. Освен това Microsoft иска да предложи по-сериозна конкуренция и на Apple чийто пазарен дял при компютрите започна осезаемо да расте след като компанията започна да използва свои ARM процесори.

Софтуерният гигант има за цел да отговори на това с повече и по-разнообразни компютри, включително и с по-висока оптимизация на софтуера с хардуера. ARM процесорите може да позволят създаване на по-тънки и леки лаптопи без вентилаторно охлаждане или съвсем малко такова, което обаче да не влияепагубно на производителността.

Qualcomm също няма да се предаде просто така. Още тази седмица компанията ще покаже подробности за свой нов чип от висок клас, който е разработен от бивши инженери на Apple. Процесорът ще бъде показан на представители на Microsoft и трябва да покаже на софтуерния гигант, че не трябва да забравя усилията на Qualcomm.

Големият победител от всичко това е ARM Holdings. Компанията разработва едноименната ARM архитектура, която се използва в процесорите за мобилни устройства от години. Тя печели от лицензите за архитектурата, които продава на Qualcomm, Nvidia, AMD, Apple и всички останали. Логично, добавянето на още два ключови партньора е много добра новина за фирмата.

Това се отрази и на цените на акциите ѝ, които се повишиха с 4.89% след първоначалната публикация. Акциите на Nvidia също се повишиха с 3.84%. А тези на Intel записаха спад от 3.06%. Това е очаквано, тъй като Intel от известно време изпитва трудности да задържи интереса на акционери, защото постепенно губи пазарен дял в основните си сегменти в полза на AMD. Компанията не успя да се наложи добре и на мобилния пазар. Преди три години Intel загуби и Apple като партньор, след като в продължение на десетилетия осигуряваше процесорите за Mac компютрите на компанията.

Източниците на Reuters казват, че и Microsoft активно окуражава повече производители на процесори да участват със свои предложения за Windows компютри. Така спокойните води за Intel вече стават все по-бурни и конкуренцията ще е по-ожесточена. Това е добра новина за потребителите, които в близките години може да очакват повече и по-разнообразни компютри и лаптопи с добри възможности, но на разумни цени.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини