Електронното правосъдие вече е достъпно през мобилно приложение

Всички граждани и заинтересовани лица вече имат възможност за достъп до електронните съдебни дела през мобилното приложение еCase. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, съобщиха от пресцентъра на министерството. Мобилното приложение е разработено от „Информационно обслужване“ и предоставя достъп на всеки потребител с регистриран профил до всички съдебни дела със свободен публичен достъп, дела с лично участие, преглед на всички приложени електронни документи, връчване на електронни съдебни книжа и др.

„Мобилното приложение eCase повишава значително ефективността на сектор „Правосъдие” и облекчава достъпа до правосъдие на гражданите и бизнеса“, смята министър Йоловски. По думите му основната цел на дигитализацията в сектора е да предоставя висококачествени, икономически ефективни и леснодостъпни електронни услуги.

Приложението eCase е изключително лесно за използване и предоставя възможност за динамичен изглед и организация на електронната папка по дела, с възможност за удобен преглед на документи. То е разработено в съответствие с най-добрите световни практики на подобен тип мобилни приложения и отговаря на нуждите на граждани, адвокати и всички останали заинтересовани страни за лесен, бърз и удобен достъп до електронните съдебни дела. Предоставя възможност за проследимост на хронологията по съдебните дела навсякъде и по всяко време. За допълнително удобство на потребителите е реализирана възможност за синхронизация на предстоящи съдебни заседания с календара на мобилната операционна система, съобщават още от министерството.

Приложението eCase може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. За мобилни устройства с операционна система iOS е необходима минимална версия на операционната система 14, а за апарати с операционна система Android минималната версия трябва да бъде девет. Достъпът до електронните съдебни дела в еCase се осъществява чрез еднократно сдвояване на приложението с регистриран профил в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП). Сдвояването на мобилното устройство става чрез сканиране на QR код, който удостоверява данните за потребителя. Подробна инструкция за сдвояването на мобилното приложение еCase с профил в Единния портал за електронно правосъдие, можете да откриете тук

Първоначалното сдвояване чрез КЕП е задължително условие за използването на еCase заради високите изисквания към сигурността на личните данни и чувствителната информация. За допълнителна сигурност потребителят може да активира биометрична защита на приложението. 

Ако потребителят прецени, че повече няма да ползва мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя следа от eCase в телефона. Приложението може да бъде добавено отново след повторно сдвояване на мобилното устройство.

„Това е поредната стъпка в сферата на еПравосъдието, насочена към повишаване на достъпността, публичността, проследимостта и прозрачността на съдебната система“, отбеляза министър Йоловски.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини