Когато шефовете проявяват характеристики на „корпоративни психопати“

Според британски учени от университета „Англия Ръскин“ някои мениджъри са толкова манипулативни, че би трябвало да бъдат диагностицирани като „корпоративни психопати“, съобщава Мейлонлайн. 

Според изследователите корпоративните психопати се ръководят от парите, властта и контрола и са готови да направят почти всичко, за да ги получат. 

И така, вашият шеф корпоративен психопат ли е? Ето кои са основните признаци, за които трябва да внимавате според изследователите: 

Предишни проучвания показват, че около 0,6 до 1,2 процента от възрастните се определят като психопати. Това означава, че те не притежават съвест, срам, вина, нито способност да изпитват любов или емпатия към други хора. 

Въпреки това досега малко проучвания са били насочени към психопатите в корпоративна среда. Изследователите от „Англия Ръскин“ си поставили за цел да установят това в своето проучване. 

Д-р Клайв Боди, научен ръководител на проекта, казва: „В историята на бизнеса се срещат високо психопатични висши бизнесмени, които вероятно са истински психопати. Това ново изследване има за цел да разбере дали в някои корпоративни скандали и фалити са замесени висши корпоративни служители, които са психопати на работното си място“.

Екипът се фокусира върху американския измамник Бърни Мадоф, който стои зад най-голямата известна схема на Понци в историята, разкрита през 2008 г., и за която се смята, че е на стойност 64 милиарда долара (52 милиарда евро). Учените изследват действията на Мадоф спрямо две предварително установени скали за психопатия.

Те включват личностни характеристики като повърхностен чар и привидна интелигентност; липса на искреност или истинност; склонност към измама; липса на разкаяние; емоционална повърхностност; липса на самоанализ; спокойствие и привидна рационалност.

Анализът показва, че Мадоф е проявил признаци на всички тези черти, както по време на работата си в „Бърнард Л. Мадоф Инвестмънт секюритис“, така и в затвора след ареста му.

„Хората често се чудят дали Бърни Мадоф всъщност е бил корпоративен психопат, а той със сигурност е постигнал високи резултати по двата показателя за психопатия, използвани в това изследване“, казва д-р Боди. 

„Резултатите показват, че измамата на Мадоф е резултат от неговата личност, и че подобни личности като Робърт Максуел и шефът на „Енрон“ Кен Лей са се държали по подобен начин“, заключават учените.

Екипът се надява, че откритията ще помогнат на бизнеса да идентифицира корпоративните психопати, преди да се издигнат до върха. 

„В света на корпоративните финанси вероятно има много хора с подобни психопатични черти като тези на Бърни Мадоф“, добавя д-р Боди. 

„Задачата на финансовите корпорации и фирми, ако искат да си дадат най-добрия шанс да избегнат кризата, изглежда е да ги идентифицират, преди да се издигнат на власт“, съветва ученият.

Д-р Боди ще представи своите открития на Фестивала на науката в Челмсфорд, Великобритания, в понеделник.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини