Защо отбелязваме 21 октомври като Ден на Кърджали?

Защо отбелязваме 21 октомври  като „Ден на Кърджали“? За да отговорим на този въпрос трябва да познаваме историята на родния си край. На 8 (21) октомври 1912 г. Източните Родопи, част от които е и Кърджали са включени към територията на България в резултат на Балканската война, с което се поставя ново начало в историческото развитие на този край.   

           Датата 21 октомври е избрана в знак на признателност и почит към всички военни паднали за Освобождението на града, и ще остане в историята като един от символите на града.

            В Държавен архив – Кърджали са запазени протоколите от заседанията на общинското ръководство, от където черпим информация по въпроса за определяне на датата. С протокол № 27 от 19 октомври 1936 г., се взема решение за изпращане на искане до МВРНЗ за узаконяване на датата 21 октомври за местен празник „Освобождението на Кърджали“. За съжаление обаче няма потвърждение на това предложение. Въпреки, че празника не е бил официално узаконен населението прави предложение да бъде отбелязана датата. Първото официално отбелязване най вероятно е станало през 1939 г., когато е и официално открит „Паметникът на Освободителите“. Общинския съвет продължава с нови опити празникът да бъде узаконен и с протокол № 14 от 18 ноември взема решение за изпращане на ново искане към МВРНЗ за неговото узаконяване.

            По късно с протокол № 15 от 26 юли 1966 г. от заседание на ИК на ГОНС – Кърджали взема решение за обявяването на 8 (21) октомври за Ден на град  Кърджали.  Така всяка година община Кърджали отбелязва своя местен празник „Освобождението на Кърджали“, а през 2023 г. се отбелязват и 111 години от нейното създаване.

Източник:Държавен архив

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини