Израел евакуира свои граждани от Турция

Израел започна евакуация на свои граждани от Турция, след като израелските власти отправиха призив към израелците да напуснат тази страна "възможно най-бързо", съобщиха турски медии.

Израелци започнаха да се стичат към летище "Истанбул", за да бъдат евакуирани, на фона на антиизраелски протести в цяла Турция след нападението по болница в Газа, за което "Хамас" обвини Израел.

Първият самолет - Ембраер Е195, изпратен от Тел Авив за евакуацията на израелците, кацна в Истанбул вчера и отпътува с първите пътници в 19:55 ч. 

По-късно вечерта бе извършен втори полет за евакуация на израелски граждани, желаещи да напуснат Турция. Самолетът Боинг 737-9, натоварен с израелци, сред които семейства с деца, отлетя от летище "Истанбул" в 1.38 ч. днес.

За двата полета от Истанбул до Тел Авив бяха ангажирани самолети на израелските авиокомпании Аркия (Arkia) и Ел Ал (El Al), посочва турската агенция ДХА.

Евакуацията на граждани от Турция ще продължи, съобщи Израелското бюро за национална сигурност. Бюрото посъветва гражданите да спазват мерките за безопасност и доколкото е възможно да се движат на групи.

Израел призова гражданите си да напуснат Турция "възможно най-бързо", за да гарантират сигурността си в контекста на нарастваща терористична заплаха срещу израелските граждани в чужбина.

Антиизраелските настроения в Турция се задълбочиха през последните дни, особено след нападението срещу болница в Газа. Хиляди хора излязоха на протести в цялата страна, за да осъдят атаката, при която загинаха стотици хора.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини