Истински урок по родолюбие бе поредната дейност по проект „Пазители на традициите“

Изображение 1 от 4

    С много октомврийско слънце „Sunfarmcamp“  посрещна 20-те участници в дейностите по проект „Пазители на традициите“, финансиран по Националната програма за младежта (2021-2025), който се реализира от Сдружение „Нови перспективи за развитие“.  На 14 октомври  младежите посетиха Слънчевата ферма в с. Тънково, община Стамболово, област Хасково за реализиране на инициативата „Кулинарното наследство на Източните Родопи“. Предвидени бяха много и разнообразни активности, целящи запознаване на участниците  с традиционните храни, поминък и занаяти на Източните Родопи, както и упражняване на дейности характерни за бита на родопчаните.

    Връщайки се към старите традиции, участниците сами замесиха и приготвиха хляб, свариха сладко, запалиха огън и изпекоха пипер, приготвиха и един от популярните родопски специалитети-  катми, или както ги наричат местните „марудници“- една опростена и безумно вкусна версия на палачинките.

    Творческите настроените и креативни участници имаха възможността да се заемат с  дизайн на градината, като декорираха дървени каца и синия и изготвиха табели за домашните любимци.

    Извършени бяха и типичните за сезона дейности по градината- подрязване на асмата, изрязване на издънките по овошките, изкосяване на тревата и оформяне на цветните лехи. Растителните и хранителни отпадъци събраха в специално създаденото  място за компостиране. 

    Ентусиазираните младежи не пропуснаха да се насладят  на приятна почивка в специално създадения битов кът, където облечени в традиционни родопски носии пресъздадоха ситуация по посрещане на гости и дейности от бита, като извличане на масло в традиционен дървен съд наречен бурило, бурчило.

    Използваните методи на преживяване и учене чрез игра, дадоха шанс на участниците да придобият и прилагат знания и умения в различни ситуации, да трансформират опита, да проявят творчество и креативност, да работят в екип и истински да се потопят в автентичната атмосфера на родопския бит и традиции.

    Подобни дейности са изключително полезни за осмисляне и пълноценно прекарване на свободното време, възраждане и съхраняване на традициите, повишаване на личната и обществена култура и утвърждаване идентичността на младите хора.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини