АИКБ настоява ДДС за хляба, брашното и заведенията да се върне на 20%

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява ставката на ДДС за хляба, брашното, заведенията и фитнесите, намалена по време на пандемията на коронавируса, да се върне на предишното си ниво от 20 на сто, колкото е за останалите бизнеси.

Това се казва в становище на работодателската организация към данъчните проектозакони за 2024 г., публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

"Изследванията показват, че намалената данъчна ставка не води до намаляване на цената на стоките, което означава, че целта на данъчното намаление не беше постигната", се казва в становището на АИКБ. Според асоциацията мярката не е ефективна за ограничаване на потребителската инфлация. "Публичните ресурси са ограничени и те трябва да се разходват ефективно и ефикасно, а от намалените данъци/данъчни ставки се ползват и субекти, които нямат нужда от социално подпомагане. Например - 100 000 българи са декларирали пред Националната агенция за приходите месечни доходи над 5000 лв. купуват "евтини" хляб и брашно, необложени с ДДС", аргументира се организацията.

АИКБ смята, че данъчните ставки трябва да се върнат на нивата преди COVID кризата, а нуждаещите се социално слаби граждани трябва да бъдат подпомогнати от системата на социалното подпомагане.

"В тази връзка подкрепяме отпадането на намалената ставка по ЗДДС на доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, като и на услуги за използване на спортни съоръжения. Тази мярка изигра своята роля в периода на ограничаване на стопанската дейност заради пандемията COVID-19. Три години по-късно и двата сектора са се възстановили и регистрират рекордни приходи от продажби и печалби, тъй като потребителското търсене надхвърли предкризисните нива. В същото време тези браншове остават сред първенците по "сиви" практики и избягване на данъчно облагане. Намалените ставки по ДДС увеличават данъчните измами и намаляват приходите в държавния бюджет", подчертава АИКБ.

Срещу предложението на финансовия министър за изравняване на облагането вече се обявиха подкрепящите управлението ГЕРБ и ДПС. И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и изявяващият се напоследък като говорител на ДПС депутат Делян Пеевски вече заявиха, че са твърдо против и ставката остава 9 на сто. Самият министър на финансите коментира пред медиите, че е склонен преференцията да остане, ако бизнесът предложи други мерки за изсветляване.

Асоциацията на индустриалния капитал обаче подкрепя възраженията на Борисов и Пеевски срещу друга идея на финансовия министър - гражданите да се насърчават да подават сигнали за укрити данъци. И според двамата депутати, и според АИКБ с това може да се злоупотребява и да се стигне до нелоялна конкуренция и реваншизъм.

Бизнес сдружението не подкрепя и идеята гражданите, които събират касовите си бележки, да получават данъчен стимул под формата на връщане на 0.5% от внесения ДДС. Според работодателите върнатите суми ще са нищожно малки, "мярката е неправилно оразмерена и полученото данъчно облекчение не е адекватно на положените усилия за регистриране на фискални бонове".

Срокът на общественото обсъждане е до 26 октомври, след което законопроектите трябва да бъдат обсъдени в Министерския съвет и внесени в Народното събрание.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини