И Венецианската комисия с критики за промените в Конституцията

Според Венецианската комисия липсват мотиви за промените в Конституцията. От Комисията наричат представените мотиви "кратка обяснителна бележка" и считат, че тя е неадекватна и следва да бъде написана наново.

От там пишат още:

"Венецианската комисия е наясно, че някои от елементите на предложената реформа произтичат от препоръките на международните партньори на България, включително и на самата Венецианска комисия. Това се отнася по-специално за измененията, свързани с управлението на
съдебната власт и прокуратурата. Други предложения – като тези, свързани с допустимостта на българи с двойно гражданство – отразяват политически избор. Като се има предвид това, всеки, който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията зад всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тази бележка повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходима или всякаква оценка на тяхното потенциално въздействие. Предлага се например промяна на правомощията на министъра на правосъдието без обяснение защо са необходими тези промени или анализ на потенциалното им въздействие, особено върху баланса на властите.

По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо мандатът на двама председатели и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване. Много поправки дори не са посочени в мотивите. Според Венецианската комисия съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна по отношение на целите си.

Накратко, Венецианската комисия изразява съжаление, че стартирането на конституционната реформа не е било предшествано от подходящ обществен дебат и че причините за всички изменения не са били достатъчно обяснени. Процесът на конституционна реформа все още продължава, така че Венецианската комисия се надява, че българските власти ще разяснят мотивите зад всяко предложение и ще осигурят пълноценно участие на обществеността, експертите, представителите на съответните институции и на всички политически сили в този процес. Това следва също така да доведе до изготвянето на пълна обяснителна бележка, обясняваща общите цели на измененията като както и обосновка на всеко от тях в детайли."

Пълният текст на доклада може да се види ТУК.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини