''КС стана много предпазлив, няма да се произнесе по съществени промени в Конституцията''

В Гърция и Румъния всяко лице за публичен пост трябва да има само национално гражданство, каза доц. КиселоваСпоред доц. Киселова

Конституционните промени, които днес ще бъдат приети на трето четене, засягат доста правни институти. Аз съм скептична, че КС ще се произнесе по всички спорни въпроси. Защото КС в последните няколко години започна да бъде много предпазлив, заяви доц. Наталия Киселова по БНТ.

Много от експертите, включително и аз, смятат, че процедурата беше много бърза и на второ четене не се потърси мнозинство от 180 гласа, обясни Киселова.

На второ място е квотата в прокурорския съвет, който показва, че депутатите ще се опитват да влияят върху решенията му. Шест от членовете му, които се избират от парламента, ще могат сами да избират главен прокурор, без да се съобразяват с останалите четирима от професионалната квота, обясни доц. Киселова.

Тя коментира и двойното гражданство, с което ще може да се става депутат и министър. На Балканския  полуостров - да не ходим много далеч, в Гърция и Румъния всяко лице за публичен пост трябва да има само национално гражданство. Тук става въпрос за това кой искаме да взима решения за нас, каза доц. Киселова.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини