Над 80 слаби земетресения са станали в района на Симитли само за месец

Повече от 80 слаби земетресения са регистрирани в Симитли за месец, чийто магнитуд е бил по-слаб от 4 по скалата на Рихтер. Последното е било снoщи в 21:09 ч. със сила 2.9 по Рихтер. Това съобщиха от Националния институт по Геофизика, геодезия и география към БАН.

Малка част от трусовете са усетени от жителите на област Благоевград, а останалите са били регистрирани само от сеизмичната апаратура, добавят сеизмолозите от БАН. 

На Facebook страницата си от Института по Геофизика, геодезия и география публикувана карта (вижте горе), на която в жълто са отбелязани епицентрите на земетресенията от 4 септември насам, а в червено - маркираните разломи според Европейската база данни от проекта SHARE.

Специалистите от НИГГГ обясняват, че подобни явления са характерни за района, в който се проследяват няколко разломни структури.

Именно в района - в долината на река Струма, са регистрирани най-силните земетресения в България през 20-и век. Епицентърът им е в село Крупник и стават през 1904 г. През тази година на 4 април за първи път от 150 години Европа усеща два толкова силни последователни труса през интервал от 20 минути с магнитуд 7,8 и 7,2 по Рихтер. Жертвите са над 200, до основи са сринати селата Крупник и Симитли, големи разрушения има и в градовете Джумая (Благоеврад), Банско и Разлог.

При трусовете е изместено и коритото на река Струма, като водите ѝ при северния вход на Кресненския пролом попадат в появили се пропасти и в продължение на около 20 минути речното дъно остава сухо.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини