Разбиха педофилска група, насилвала тийнейджъри

Сн.: МВР

Задържани са шестима, насилвали сексуално тийнейджъри.

Рано тази сутрин антимафиоти, служители от ОДМВР-Сливен и прокурори от специалния отдел по компютърни престъпления в Софийска районна прокуратура са предприели съвместна операция.

Задържани участници в организирана престъпна педофилска група, насилвали сексуално 11-15 годишни момчета. Единият от арестуваните е осъждан и е излежал ефективна присъда от 1,5 г. 

При първоначалното разследване е изяснено, че педофилите откривали жертвите си в български интернет-сайтове за запознанства. Скоро след това контактите се прехвърляли в скайп, където в лични разговори “събеседниците” на децата събирали подробности за живота и интересите им. След задочното запознанство тийнейджърите са канени на среща, после – на купони в наети луксозни къщи и апартаменти в столицата. От събраната до момента информация става ясно, че в повечето случаи членовете на групата, ангажирани с набирането на нови момчета, отначало ги заблуждавали, че ги канят на партита с момичета. Но на купоните момичета все не идвали, а на децата са давани упойващи вещества и алкохол, след което са насилвани сексуално, като актовете били филмирани и използвани за изнудване. Под претекст, че записите ще бъдат разпространени в интернет и родителите на насилваните ще бъдат информирани, децата са принуждавани да водят и свои съученици и приятели. На по-големите тийнейджъри, които отдавна били заробени, участниците в групата плащали по 50 лв. за доведено дете от интернет познанство, от приятелския им кръг или техни съученици.

При съвместните действия на разследващите са претърсени четири жилища в столицата и едно - в Сливен. Задържани са шестима на възраст между 27 и 32 години.

Ръководителят на престъпната група – 32-годишният Г.Л.-Гергана попаднал в полезрението на ГДБОП през 2006г. като част от престъпна група, предлагала малолетни момчета за секс срещу заплащане. Той е бил задържан, но не е осъден. След операцията тогава организаторът Ф.А.-Кристина беше осъден за сводничество с непълнолетни. В хода но съдебния процес срещу него, той се е възползвал от поправката “Ванко 1” и вместо присъда от 10 до 20 г., е бил лишен от свобода за 1,5 г. При разследването през 2006г. бе изяснено, че групата около него за три месеца е успяла да вербува над 15 момчета. Днес някои от тогава привлечените момчета са с ролята на “сводници” в новата структура.

Процесуално-следствените действия по операцията продължават и в момента и се провеждат беседи с малолетните жертви, които потвърждават за извършеното върху тях насилие. Разследващите вече са разговаряли с две 12-годишни и 10 момчета на възраст 14-16 години.

”Всички те са обикновени български момчета, деца от добри семейства. Прибирали са се навреме в къщи, навиците им не са се променили и по нищо не е проличало, че са насилвани и заплашвани – толкова добри манипулатори на детската психика са педофилите” – обясни Явор Колев, началник на сектора за компютърни престъпление в ГДБОП. Освен заплахата и страха на жертвите, добрата вътрешна организация на престъпната група е сред факторите насилниците да останат известно време скрити. Разпределяне на функциите, избора на подходящо време /сутрин и вечер преди 22 часа/ за провеждане на купоните, честата смяна /на всеки два месеца/ на наетите луксозни къщи и апартаменти разкриват пред разследващите механизма на действие на йерархично подчинена и добре прикрита престъпна група от комбинативни и хитри участници. Изяснено е, че членовете й ползвали момчета изцяло за задоволяване на собствения си плътски нагон и не са разпространявали записи в мрежата, но са ги съхранявали в компютрите си с цел изнудване.

Работата по случая продължава с компютърно-разузнавателни, оперативно-издирвателни и следствени действия за документиране на цялостната престъпна дейност на групата и за установяване на нови жертви.

Разследващите предполагат, че групите и на насилниците и на жертвите ще нарастват. При претърсванията са открити и иззети многобройни дискове със записи, видеофайлове, компютри, лаптопи. “Прекратихме много гнусни престъпления с жертви-деца, които дори не могат да се оплачат. При съвместните действия са натрупани достатъчно безспорни доказателства за престъпната дейност на групата” – категоричен бе прокурор Христо Динев, ръководител на спецекипа за компютърни престъпления в Софийска районна прокуратура, под чието ръководство се продължават процесуално-следствените действия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини