Само глоба за пияни шофьори?

Шофирането в пияно състояние да бъде декриминализирано, да няма присъда за такова провинение, а само тежка глоба. Това предлагат прокурорите, като част от реформа, която да освободи сили за борба с организираната престъпност и корупцията.

Мотивът им е, че в повечето случаи хванатите с промил водачи не влизат в затвора, а само им се налага глоба, предаде bTV. По сега действащите текстове обвинителните актове за шофиране в пияно състояние са 27% от всички обвинителни актове, а само по 0,06 на сто от тях има ефективни присъди, посочи главният прокурор Борис Велчев.

Предложението не касае случаите, в които шофьорът е причинил пътен инцидент  или катастрофа с ранени и убити хора.

Според него проблем номер едно на неговата институция е и претовареността. В софийската районна прокуратура всеки обвинител има на бюрото си по над 700 производства, с които не може да се справи дори физически. Заради това идеята е заловените да карат пияни направо да бъдат глобявани в полицията, а да не бъдат разследвани.

Управляващите ще подкрепят реформата, стана ясно след среща на Велчев с премиера Бойко Борисов. (Виж линка долу)

Като част от реформата прокурорите набелязаха текстове от законите, по които образуват много наказателни дела, а винаги се стига до глоба, а не до затвор. Такъв е текстът, който предвижда година затвор за всеки шофьор, спрян с повече от 1,2 промила алкохол в кръвта. Една четвърт от цялата работа на обвинителите е по този член.

"Същевременно, с ефективно наказание лишаване от свобода по така внесените обвинителни актове са наказани 0,06% от извършителите. Ето ви един много ясен пример защо с това деяние не трябва да се занимаваме със средствата на наказателната репресия", смята Борис Велчев.

Идеята за декриминализиране обаче бе възприета от Асоциацията на пострадалите при катастрофи като призив "карай пил!".
"Ако това се случи, просто не можете да си представите петък и събота колко пияни шофьори и на какви трагедии ще бъдем свидетели", каза Владимир Тодоров от асоциацията.
Според него единствено заплахата, че може да лежат в затвора, възпира хората да пият и да карат.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини