Днес настъпва астрономическата есен

Астрономическата есен настъпва днес, 23 септември, в 09:50 ч. българско време, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

В този час слънцето пресича небесния екватор, слизайки южно от него, като така за Северното полукълбо на Земята започва есента, а за Южното - пролетта.

Тази година есента идва по-късно - не на 22 септември, както е обичайното. Причината за това е, че сме в предходна година на високосната 2024 г.

"Средната продължителност на тропичната (слънчевата) година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45 секунди, но за удобство календарната система трябва да работи с цяло число дни в годината - 365. Поради това от тази и от предните три години са се натрупали остатъци от близо 6 часа, поради които логично началото на годишните сезони закъснява с около 18 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари догодина ще компенсира натрупаните остатъци и през 2024 г. астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. - близо 18 часа по-рано", обяснява физикът, цитиран от БТА.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини