Ген. Чарлз Браун поема най-високия военен пост в САЩ - коментари в американски медии

Сенатът на американския Конгрес утвърди снощи генерал Чарлз Браун от американските военновъздушни сили за председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заобикаляйки блокадата на сенатора Томи Тъбървил по отношение на повишенията в Пентагона, пише в. "Ню Йорк таймс".

Очаква се снощното гласуване да бъде последвано от утвърждаване на началниците на морската пехота и армията, чиито назначения също бяха блокирани в продължение на месеци от републиканеца от Алабама Тъбървил заради политиката на министерството на отбраната на САЩ относно достъпа до аборти, посочва изданието.

Сенаторът от Алабама блокира поредица от повишения на висши генерали и адмирали в опит да принуди Пентагона да промени политиката си, въведена след отмяната от Върховния съд на решението по делото "Роу срещу Уейд", която предвижда даване на отпуск и възстановяване на разходите на военнослужещи, на които се налага да пътуват, за да получат услуги, свързани с аборт или репродуктивни проблеми, коментира "Ню Йорк таймс".

С утвърждаването на Браун се избягва смущаващата перспектива най-престижният пост в Пентагона да бъде заеман от временен администратор, пише в. "Вашингтон пост". Въпреки това около 300 висши офицери остават хванати в капана на Тъбървил, тъй като не се наблюдават индикации на отслабване на противопоставянето му срещу политиката на министерството на отбраната за абортите, отбелязва изданието.

Браун, който става вторият афроамериканец след генерал Колин Пауъл, назначен на този висок пост, бе утвърден, след като лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър реши да подложи кандидатурата на индивидуално гласуване, обяснява вестникът. Повишенията на висши офицери обикновено се одобряват от Сената анблок и с единодушие, за да се избегнат дългите дебати и политизирането на гласуванията около военните командири, посочва "Вашингтон пост".

Всичко това се случва в момент, в който множество военни се изказват относно последиците от забавянето на назначенията, пише в. "Вашингтон таймс". Макар че блокадата на Тъбървил е насочена срещу назначенията на генерали и адмирали, тя оказва въздействие и върху кариерите на по-младите офицери в армията, посочва изданието. Докато повишението на даден генерал или адмирал не бъде утвърдено, се блокира и възможността за издигане на по-млад офицер, който да поеме досегашния му пост, пояснява "Вашингтон таймс".

Това се отразява на заплащането, пенсионирането, начина на живот и бъдещите назначения, а в някои области, в които частният сектор плаща повече, става все по-трудно да бъдат убедени тези висококвалифицирани млади лидери да останат, коментира вестникът.

Макар че сенаторите понякога блокират политическите назначения в Пентагона на служители, които отговорят за формирането на политиките във ведомството, ходът на Тъбървил нарушава традиция на Сената по отношение на кадровите военни, които не отговарят за формирането на политики, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Така се стигна до ситуация, в която за първи път в историята на САЩ няколко военни служби нямат утвърден ръководител, посочва изданието.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини