Още три американски щата забраниха абортите

Тази седмица още три американски щата, управлявани от републиканците, забраниха почти всички аборти и по този начин след решението на Върховния съд на САЩ да отмени решението по делото "Роу срещу Уейд" в страната влязоха в сила поредните закони, които сериозно ограничават процедурата, предаде Асошиейтед прес.                   

До момента в 13 щата са влезли в сила т.нар. задействащи се закони, които бяха предназначени да забранят повечето аборти, в случай че Върховният съд отхвърли конституционното право за прекъсване на бременността. По-голямата част от тези щати започнаха да прилагат забраните си скоро след решението от 24 юни, но Айдахо, Тенеси и Тексас трябваше да изчакат 30 дни след официалното влизане в сила на решението на съдиите, което се случи няколко седмици след обявяването му. Този срок изтече вчера.

В четвърти щат, Северна Дакота, задействането на забраната вчера беше блокирано от съдия, който разглежда жалба на клиника за аборти, подадена на основание, че забраната нарушава конституцията на щата.

Промяната няма да бъде драматична, отбелязва АП. Всички тези щати, с изключение на Северна Дакота, вече имаха закони, които до голяма степен блокираха достъпа на пациентите до процедурата. А повечето от клиниките, които са извършвали аборти в тези райони, или са спрели да предлагат тези услуги, или са се преместили в други щати, където абортите остават законни.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини