Европейският парламент утвърди Илиана Иванова като български еврокомисар

Европейският парламент утвърди българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова във вторник - последно одобрение, от което тя се нуждае, за да заеме мястото в Колежа на комисарите на Урсула фон дер Лайен.

522-ма евродепутати дадоха доверие на Илиана Иванова при таен вот в Страсбург. 27 гласуваха против и се въздържаха. Българката наблюдаваше гласуването от галериите на парламента и беше поздравена след него от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Сега остава Съветът, който е работодател на комисарите, да подпише назначението, но това е формалност.

Иванова поема ресора на своя предшественик Мария Габриел, която напусна Европейската комисия през май, за да се включи в българското правителство, и ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта,

Тя ще бъде четвъртият български еврокомисар от влизането на страната в ЕС през 2007 г. след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел, и като всички тях няма да има пълен мандат, тъй като работата на настоящата Европейска комисия приключва на 30 ноември 2024 г.

Илиана Иванова, която досега беше член на Европейската сметна палата, беше издигната от ГЕРБ.

Фон дер Лайен я предпочете пред другата българска номинация - Даниел Лорер от "Продължаваме промяната". Председателят на Еврокомисията, която се гордее, че има равен брой комисари мъже и жени, заяви, че е избрала Иранова заради европейския я й опит, придобит в сметната палата и преди това като евродепутат от ГЕРБ.

Иванова има бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна и е магистър по международни финанси от Thunderbird school of Global Management в САЩ.

Преди да влезе в политиката е работила във финансови и банкови компании в САЩ и в българското Министерство на земеделието и храните.

По време на изслушването си в Европейския парламент преди седмица Иванова заяви, че през оставащите 14 месеца от работата на Еврокомисията ще се съсредоточи върху "научните изследвания и иновациите с оглед растежа в ЕС, развитие на образованието и уменията, сближаваща роля на културата за обществото, овластяването на младежите и обединяващата роля на спорта", както и върху възможностите за развитие на авангардни технологии.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини