Случай на острозаразен коклюш бе установен при дете в Кърджали

Случай на острозаразен коклюш бе установен през изминалата седмица при дете в Кърджали, съобщават от Регионалната здравна инспекция в града.

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).

В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майки не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт.

За изминалата седмица  не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции на територията на областта.
За Област Кърджали общо диагностицираните лица с COVID-19 от началото на пандемията са 11121, излекуваните лица са 10557, починалите лица са 562, към момента лицата поставени под  карантина са 2.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини