Русия: Вълната от украински нападения с дронове „няма да остане безнаказана“

Руското министерство на външните работи заяви, че вълната от украински нападения с дронове на територията на Русия през изминалата нощ „няма да останат безнаказани“. В Киев двама души загинаха тази сутрин при руски ракетен обстрел.

Двама души загинаха от паднали отломки от свалени руски ракети над украинската столица Киев, съобщи кметът на града Виталий Кличко. Русия предприе „масирана комбинирана атака“ срещу украинската столица с дронове и ракети, съобщи началникът на военната администрация на града Сергей Попко. Според него това е най-голямата руска атака срещу Киев от пролетта насам. Изстреляни са дронове „Шахед“ и ракети. За експлозии съобщи и управата на Одеса.

В същото време Москва съобщи за най-голямата атака с дронове на руска територия след нахлуването на руските сили в Украйна преди година и половина. Ударени бяха летище в западната Псковска област, недалеч от границата с Естония и Латвия. Няма данни за жертви. Повредени са четири транспортни самолета Ил-76, предаде ТАСС. Всички полети до и от летището в Псков са отменени. По данни на министерството на отбраната още дронове са били свалени над Орловска, Брянска, Рязанска, Калужка и Московска област. Трите главни столични летища - Шереметиево, Внуково и Домодедово, временно спряха всички полети. Също рано тази сутрин властите в окупирания от Русия полуостров Крим съобщиха, че са отблъснали нападение с дронове срещу пристанището на град Севастопол.

Все още няма коментар от страна на украинските власти, които обикновено отказват да поемат отговорност за нападения на руска територия. А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че нападенията „няма да останат безнаказани“. Според нея дроновете, поразили авиобаза в Псков, на 600 километра от Украйна, не биха могли да покрият подобна дистанция без информация от западни страни.

В същото време в Толедо министрите на отбраната от ЕС разгледат предложението на върховния представител за външната политика Жозеп Борел за заделяне на 20 милиарда евро за програми за въоръжаване и обучение на украинската армия за периода 2024-2027 г., от които ежегодно да се отпускат траншове от по 5 милиарда евро. Целта е военната помощ на ЕС за Украйна да бъде по-добре структурирана.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини