"Бащата на беналгина" проф. Рахамин Шекерджийски ще бъде награден с орден "Стара планина"

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски, известен като „бащата на беналгина“, е предложен от правителството за награждаване с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, първа степен. Проектът на решение е първа точка в дневния ред на днешното редовно правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Предложението на правителството за връчване на отличието е до президента на България, който трябва да издаде указ за награждаването. Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града.

Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка.

Номинацията на проф. Рахамин Шекерджийски беше подкрепена и с декларация на местния общински съвет в Дупница. 

В дневния ред на правителственото заседание са включени още промени в постановлението, уреждащо условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, както и приемането на списъка на приоритетните професионални направление. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини