Интимна връзка ще е тази, в която двама души са заедно повече от 60 дни

Бившият министър на правосъдието и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" призова колегите си да не използват ирония по темата, която се обсъжда.

Тя уточни, че между първо и второ четене ще бъде внесена корекция на дефиницията за "интимна връзка", която още на заседанието на правната комисия беше разкритикувана.

Йорданова заяви, че фактическото съжителство ще остане в закона и към него като разширителна норма следното определение:

"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни."

БСП и "Има такъв народ" разкритикуваха дефиницията.

"Ами ако са минали 30 дни? Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите, върху безумието, което сте сътворили преди това", заяви Иван Ченчев от БСП.

Депутатите започнаха да дебатират по предложенията за закона за защита от домашно насилие, които предвиждат и хората, които са в "интимна връзка", да могат да търсят защита от домашно насилие.

Цветан Предов от "Има такъв народ" направи първото изказване и обяви предложенията за "недообмислени", с което не се постига целта на закона. "Текстът не е пълен, предполага много злоупотреби, трябва да обясните", призова депутатът. Според него идеите имат една-единствена цел - определени противоконституционни текстове от Истанбулска конвенция, които налагат стереотип извън разбирането за пол.

Андрей Чорбанов от същата партия репликира своя колега с въпрос: "Аз смятам, че имам интимна връзка в момента, но не мога да преценя колко стабилна е тя. Ако е само сексуална, интимна ли е? Ако е само платонична, дали предполага относителна стабилност?"

Георги Свиленски от БСП призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да излезе като съвносител и да обясни какво се има предвид с предложената дефиниция за "интимна връзка".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини