Радикализация, насилие и (не)малко Русия. Какво събра "Възраждане" с "Алтернатива за Германия"

Декларират, че са националисти и патриоти, но ги обвиняват във фашизъм и нацизъм. Казват, че не харесват ЕС, но искат да го оглавят. Говорят за мир, но повтарят тезите на Кремъл за войната. Отскоро вече са в едно "традиционно" семейство. Какво обединява "Възраждане" и "Алтернатива за Германия"?

След началото на войната на Русия в Украйна подкрепата за тях расте. Те повтарят пропагандата на Кремъл. Казват, че говорят от името на цялото общество, но се намират в изолация. Говорят за обединение, но сеят раздори. Година след година стават все по-радикални и са обвинявани във фашистки и неонацистки нагласи. И това не е всичко.

Анализ на Николай Лавчиев, Свободна Европа

Те са българската партия „Възраждане“ и германската „Алтернатива за Германия“ (AfD). Преди дни приликите между тях прераснаха и в почти официален политически брак.

На конгреса на германската партия в Магдебург лидерите на AfD обявиха, че ще се включат официално в крайнодясната група в Европейския парламент „Идентичност и демокрация“.

На същото събитие присъстваше и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който направи обръщение към членовете на крайнодясната партия.

В речта си той говори именно за приликите между двете партии, както и за връзките между България и Германия. Посочи като една от тези важни връзки съюза по време на Втората световна война, когато в Германия властват нацистите на Адолф Хитлер. Костадинов призова и представителите на AfD да върнат ролята на страна си като велика сила и да възродят „историческата роля на Германия като единствени автентични носители на традиционните немски ценности“.

Двете партии ще бъдат съюзници на предстоящите през 2024 г. избори за Европейски парламент, макар че многократно са се обявявали за разпадането на ЕС.

Кои са AfD и за какво се борят? Какво им каза Костадинов и какви са приликите между тях? И защо това е важно?

„Възраждане на историческата роля на Германия“

Ежегодният конгрес на AfD в Магдебург дойде във възможно най-добрия момент за партията. Според данни от различни агенции подкрепата за крайнодясната формация в момента е между 18 и 22%, което може да я превърне във втора политическа сила в Германия. Тя наскоро излъчи първия си кмет в малко градче в провинция Саксония-Анхалт. Очакват се и добри резултати в други местни надпревари.

Освен предстоящите избори в провинции Бавария и Хесен, централна тема на конгреса на AfD беше изборът на кандидати за предстоящите през 2024 г. европейски избори, както и действията на партията на европейско ниво.

Делегатите подкрепиха намерението на AfD да стане постоянна част от крайнодясната група в Европейския парламент Идентичност и демокрация, в която настоящите евродепутати на партията са вече членове. Там са още представителите на Националния съюз на Марин льо Пен във Франция, десните партии, които управляват в Италия, Партията на свобода от Австрия и други.

Така на конгреса на германската партия попадна и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който каза, че целта му е формацията заедно с AfD да стане „първа политическа сила в Европа“.

В обръщението си Костадинов говори за приликите между двете партии и за нещата, които свързват България и Германия.

„Бяхме съюзници в няколко войни през миналия век, съюзници сме и в момента. Цялата тази традиция ни задължава да продължаваме да стоим заедно, за да бъдем силни заедно в името на България, на Германия и на Европа“, каза Костадинов.

Той призова Германия да заеме „полагащото ѝ се място на велика сила и то не само в Европа“, която да води континента „в защита на традиционните европейски християнски ценности“.

„Ето защо приветствам всички вас, представителите на „Алтернатива за Германия“, защото това възраждане на историческата роля на Германия може да бъде сторено само от вас като единствените автентични носители на традиционните немски ценности в немската политика”, каза още Костадинов - без да уточни кои точно са традиционните немски ценности и от точно кой период в политическия ѝ живот.

Кои са "Алтернатива за Германия"

През 2013 г. в Германия има недоволство срещу политиката на дългогодишния канцлер Ангела Меркел за подпомагане на закъсалите след икономическата криза няколко години по-рано икономики в еврозоната. Тогава се създава политическа група, която взема името „Електорална алтернатива 2013“ и се явява на изборите в Долна Саксания в коалиция.

Резултатът е тотален провал, последван от първото сериозно радикализиране – предложения за премахването на еврото и силно пропагандиране на евроскептицизма. През септември същата година, след като вече се е превърнала в национална партия и е приела името „Алтернатива за Германия“, формацията се явява на федералните избори, но остава извън състава на Бундестага.

Иронично първият голям успех идва на европейските избори през 2014 г. По това време AfD вече се е съюзила с UKIP на британеца Найджъл Фараж и други евроскептични партии. AfD получава 7 места в Европейския парламент.

Големият възход настъпва по време на мигрантската криза в Европа в средата на миналото десетилетие. AfD се противопоставя на политиката на Меркел и залага на насаждане на страх и омраза към мигрантите от Близкия Изток и Африка.

Тогава в центъра на идеологията ѝ вече е затвърждаването на германски национализъм, отхвърляне на културата на срама от нацисткото минало и възраждане на етнонационалистическите течения, които през 30-те задвижват пропагандата на Хитлер. Партията вече е свързвана с неонацистки групи, прокрадват се и настроенията срещу Запада, и благосклонните позиции спрямо Русия.

Това, заедно с втвърдяването на реториката срещу малцинствата, мултикултурализма и посяването на страх от исляма, който „променя германската култура“, а и общото недоволство срещу управлението на Меркел помага на AfD да стане трета политическа сила в Германия.

Оттогава датира и най-добрият резултат на избори до момента, защото през 2021 г. подкрепата за партията спада - тя остава пета парламентарна сила.

Новата вълна на недоволство, която е е особено изявена в Източна Германия, довежда до втория възход и прогнозите за силни резултати на предстоящите в следващите месеци избори.

Изолация, нацизъм и фашизъм

Защо обаче Костадин Костадинов беше поканен на конгреса на AfD и защо двете партии ще бъдат съюзници на предстоящите догодина европейски избори?

Приликите между двете политически сили не са никак малко.

Например и двете партии се намират във възход в страните си. От 2021 г., когато за пръв път попадна в парламента, „Възраждане“ увеличава подкрепата за себе си. На изборите през април 2023 г. се превърна в трета политическа сила, а според проучванията и до момента запазва резултата си.

От своя страна AfD вече беше трета политическа сила в Германия, а според някои проучвания към днешна дата е втора по подкрепа в страната.

Въпреки подема и двете партии са поставени в относителна изолация от останалите политически сили.

И двете партии са захранвани от недоволството срещу традиционните партии. И двете обещават свобода и отхвърлят интегрирането на икономически, социални и други политики, свързани с ЕС. За разлика от "Възраждане", AfD смята НАТО е основен фактор в отбраната на Германия. Партията на Костадинов иска излизане на България от Алианса.

И двете партии бяха активни и оглавиха недоволството срещу мерките по време на пандемията от COVID-19.

Това, което най-силно ги откроява и в България, и в Германия, са крайните им позиции. Те често са оправдавани със защита на „традиционни ценности“ и „национален интерес“, но действията им налагат дори намеса на службите.

В последните няколко месеца „Възраждане“ започна силно да радикализира позициите си, а изявите на нейни членове и симпатизанти провокираха правителството да излезе с позиция срещу призивите за насилие, които партията отправя, и да я обвини в неофашизъм. В края на юни прокуратурата възложи на службите да проверят дали Костадинов е подбуждал към насилие.

През 2021 г. „Алтернатива за Германия“ беше поставена под наблюдение от службите по подозрения за нарушаване на конституцията и доказани връзки с неонацисти. Партията многократно е свързвана с ръста на насилието срещу малцинствени групи. В края на юли 2023 г. германските служби излязоха с информация, че AfD допълнително се радикализира и е превзета от екстремистки групи.

Да повтаряш пропагандата на Кремъл

Подкрепата и за двете партии значително се повишава след началото на войната на Русия в Украйна.

През годините връзките на AfD с Кремъл са били обект на множество журналистически разследвания на германски и международни медии. Те неведнъж са свързвали германската партия с руско влияние, финансиране и опит за изграждане на антизападни коалиции и настроения в Германия.

След февруари 2022 г. германската партия е основният противник на изпращането на военна помощ за Украйна. През февруари членове на AfD бяха ключови участници в голям протест в центъра на Берлин за прекратяването на военната помощ за Киев. Русия използва това и в свои пропагандни материали.

Документи от европейските разузнавания свързаха партията с опитите на Кремъл да създаде мрежа, която да застане на позиции срещу войната и да говори за мир в полза на Москва, вместо за изпращане на още оръжия в подкрепа на Украйна. AfD е и противник на санкциите срещу Русия.

В България „Възраждане“, заедно с БСП, е основен противник на изпращането на военна помощ за Киев. От партията многократно се включиха в т.нар. Поход за мир и също е срещу икономическите и политически санкции за Москва.

Костадин Костадинов и депутатите от партията често повтарят тезите на Кремъл и не отричат подкрепата си за Русия във войната.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини