Предприемат спешни мерки спрямо опасните сгради по улиците „Иван Вазов“ и „Климент Охридски“

Изображение 1 от 2

    Живущи на улици „Иван Вазов“ и „Климент Охридски“ в района на пазара в Кърджали са обезпокоени от лошото състояние на някои от къщите извисяващи се край пътното платно. Постройките са на повече от век и някои от тях са пред срутване. За проблема са сигнализирали в общинска администрация.

    „Къщите създават опасност и са предпоставка за инциденти, още повече, че в близост има училище“, посочва Донка Маринова живееща на ул.“Иван Вазов“.

    В рамките на два дни комисия от общината начело с кмета Хасан Азис ще извършат оглед на всички застрашени от срутване сгради.

    Проблемът с тези постройки в старата градска част на Кърджали съществува от години. Причината е, че повечето от собствениците на на тези къщи не могат да бъдат намерени, други нямат възможност да предприемат действия по укрепването им. Една от опциите, които предложи градоначалникът бе укрепване на част от къщите с общински средства. Това решение обаче трябва да бъде взето от общинския съвет.

    „Знаете, как решихме проблема преди няколко години със старите опасни сгради в двора на бившия "Булгартабак",чиито собственици също не бяха известни. Тогава извървяхме дълъг път. Сега ще възложа на колегите в по-спешен порядък да направим същата процедура за старата градска част за да може проблемът да бъде решен“, посочи кметът Хасан Азис, който заедно със заместник кмета Катя Митовска и представител на органите на реда направи оглед на на една от къщите на ул.“Иван Вазов“.

    В същото време две от сградите са със статут паметник на културата. Този факт допълнително ще утежни процедурата по укрепването им, тъй като всяко решение свързано с тях трябва да се съгласува с Министерството на културата.

    Текст и снимки:Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини