"Шалом" с позиция в отговор на "Възраждане"

Във връзка с информацията, че ПП „Възраждане“ възнамерява да подаде жалба срещу проф. Александър Оскар и твърденията, че той „спекулира с позицията, която заема, и използва политическите си пристрастия, за да ги маскира под формата на етнически претенции“, както и че провежда „пропаганда за етническо разделение в България“, на първо място проф. Оскар като всеки български гражданин има правото да отстоява своите позиции и да критикува който и да е политик и представител на властта в съответствие със своите политически възгледи. Това се посочва в позиция на Организацията на евреите в България „Шалом“, публикувана на официалната страница на организацията във Фейсбук.

Вчера на брифинг в Народното събрание лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че партията му ще внесе в парламентарната комисия по външна политика на парламента проект на декларация, с която се осъждат всички прояви на расизъм, фашизъм, антисемитизъм и антибългаризъм. От „Възраждане“ казаха, че ще внесат и сигнал до ДАНС, ГДБОП и прокуратурата срещу Александър Оскар персонално, а не срещу организацията, която представлява („Шалом“).

„Недопустимо проф. Оскар като български гражданин и общественик, както и всеки друг гражданин да бъде атакуван от политици за изразени от тях мнения, а още по-малко това да послужи като повод за сезиране на прокуратурата“, заявяват от организацията в позицията си и допълват, че в решенията си Европейският съд по правата на човека категорично застъпва становището, че прагът на търпима критика спрямо публичните изяви на представители на властта е завишен и те са длъжни да търпят тази критика. 

Според „Шалом“ действията на „Възраждане“, изразяващи се в сезиране на прокуратурата, са класически пример за т. нар. slapp дело. Чрез него да се накара граждански активист с ясно изразена позиция на нетърпимост към каквато и да е форма на реч на омразата и дискриминация, по какъвто и да е признак, да замълчи под угрозата от прилагане на държавна репресия спрямо него. От организацията смятат още, че това представлява опит за сплашване на председателя на „Шалом“ за да ограничи своята активност. 

________________________

На брифинг вчера Костадинов заяви, че ще искат и еврейската общност у нас да осъди колажа, публикуван от Исак Паси, който от "Възраждане" определиха като антибългарски, тъй като се призовавало за „изтреблението на една цяла политическа партия“. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини