Две училища от Кърджалийска област са сред стоте най-добри в страната

Две училища от Кърджалийска област са сред стоте най добри в страната.Това сочи традиционната годишна класация на в.“Дневник“,опираща се на резултатите от задължителната матура за зрелостници по Български език и литература.

  Езикова гимназия „Христо Ботев“ е класирана на 39 място с успех много добър 4,76 при 179 изпитани.На 92 позиция е Средно училище“Христо Ботев“ от Джебел с успех добър 4,47 при 26 явили се.

 Столичната[Г1]  91-ва Немска езикова гимназия за поредна година е училището с най-висок среден резултат от задължителния за всички зрелостници в страната изпит по български език и литература, но за първи път резултатът на възпитаниците ѝ не е "Отличен", а "Много добър".


 

Около една трета от стоте училища с най-високи резултати на изпита са от София, а 10 на сто са частни и са от различни райони на България. В челната десетка влизат шест софийски училища, две от Варна и по едно от Пловдив и Бургас. Всички те имат средни оценки над 5.00.


 

Това показва традиционната класация на "Дневник", базирана на резултатите от изпита по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха 45 890 зрелостници от близо 700 училища . Данните са получени от Министерството на образованието по Закона за достъп до информация. Подредбата се основава на факта, че това е единственият изпит, който всички ученици държат при завършване на средното образование и може да помогне на семействата за решението в кое училище да кандидатстват седмокласниците през следващата учебна година.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    Учител
    5 -1
    18:08, 21 юли 2023
    А къде е училището за "шампиони" на пенсията, манипулатора, лъжеца-Славейков? Докога ще е директор, той е пенсионер, път на младите-ИНСПЕКТОРАТ. нали те има
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини