Следотърсачи обикалят Северозападна България в търсене на отломки от метеора

Отломките от метеора, който прелетя в небето над България, може да се окажат много ценни за колекционерите. Търсачите на самородно злато и метеорити обаче смятат, че ще бъде трудно да се открият такива, докато не бъде уточнена локацията, на която е паднал космическия обект. Има и вероятност той да е изгорял напълно още в небето и от него да не е останала никаква следа.

„За да се види тази светлина от Асеновград до Северозападна България, значи това е било много високо горе в атмосферата”, смята Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити.

Въпреки това ентусиасти вече му се обадили, че тръгват на експедиция. Той отказал да ги придружи, но носи за всеки случай в раницата уред, който би му помогнало да различи космически от земен камък. Основният уред обаче е металдетекторът.

„Трите вида, които падат на земята, са каменен, желязно –каменен и чисто железен. И за трите вида основният фактор, който е към 90 и нещо процента е желязото вътре”, обясни Стаменов.

„Този, който аз го държа в ръката, той е каменен. Не е толкова скъп, но ако тежи примерно да кажем 500 грама и ако сложим на грам по 5 евро, смятайте колко става като цена”, каза още Каменов.

Много по-скъпи са образците с високо съдържание на метал и минерали.

„Има оливин, има никел, има желязо, а в някои може да има и диаманти. Когато вече има такива неща, на аукциони цената отива много нагоре. Затова от този тип падат само 6% на земята. Не повече. От този падат 80%. То съм виждал с импактните диаманти - 500 хиляди долара нагоре като цена”, казва Стаменов.

Единственото метеоритно парче, което е останало в България, е намерено преди 2-3 години, но пък то е точно от този, по-скъпия тип.

„Едни момчета го бяха намерили с метал детектор. Метеорит! Донесоха едно парче, направихме анализ и се оказа, че е хондрит и то подтип А-хондрит”, разказа Стаменов.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини