Китайски хакери са проникнали в мейлите на поне две министерства на САЩ и Microsoft

Свързани с китайската държава хакери от май насам тайно са си осигурили достъп до имейл акаунти в около 25 организации, включително в поне две американски министерства, и "Майкрософт", съобщиха американски представители, предаде Ройтерс.

САЩ са открили пробив във федералните ведомства "сравнително бързо" и са успели да предотвратят по-нататъшни пробиви, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в интервю за предаването "Добро утро, Америка" на Ей Би Си.

Държавният департамент и министерство на търговията на САЩ заявиха в изявления, че са били сред засегнатите ведомства. Обхватът на пробива на сигурпността не беше ясен веднага, но високопоставен представител на правителството на САЩ заяви пред репортери, че би било несправедливо да се сравнява със SolarWinds - мащабен набор от цифрови пробиви, които бяха разкрити в края на 2020 г. и за тях бяха обвинени руски кибершпиони.

"Това проникване не бива да се сравнява със SolarWinds", заяви служител, като нарече мащаба на наскоро откритата хакерска атака  "много по-тясна".

Американският служител заяви, че не може да коментира решението на "Майкрософт" да припише хакерската атака на Китай.

В изявление на "Майкрософт" се казва, че хакерската група – която е наречена Storm-0558 - е подправила цифрови токени за удостоверяване, за да получи достъп до акаунти за уеб поща, работещи с услугата Outlook на фирмата.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини