Президентът назначи Гълъб Донев за началник на кабинета си

Президентът Румен Радев назначи бившия служебен министър-председател Гълъб Донев за свой началник на кабинета, съобщи пресслужбата на държавния глава. Позицията дълго време беше свободна, след като през септември 2020 г. от нея беше освободен политологът Калоян Методиев. След това длъжността неофициално се изпълняваше от главния секретар на президента Димитър Стоянов, преди да бъде назначен за служебен министър на отбраната в кабинета "Донев".

Гълъб Донев и преди е бил част от администрацията на президента. От май 2017 г. до май 2021 г. той беше секретар по социални политики и здравеопазване на президента Румен Радев. В първото и второто служебно правителство на Румен Радев, просъществували от 12 май 2021 до 13 декември 2021 г. той заемаше поста на министър на труда и социалната политика. След падането на кабинета "Петков" на 22 юни 2022 г. Донев оглави следващото служебно правителство на президента, което се превърна в най-дълго функциониралия служебен кабинет в България - малко над 10 месеца.

Освен Гълъб Донев още четирима бивши служебни министри ще намерят място в политическия кабинет на държавния глава. Това са бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков, който става секретар по правни въпроси, бившият служебен министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който е назначен за съветник по иновации, а бившият служебен земеделски министър Явор Гечев - за съветник по селско стопанство.

Считано от 4 юли, Катерина Граматикова ще заеме поста на съветник по регионално развитие, а бившият служебен министър на околната и среда и водите Росица Карамфилова-Благова - съветник по екология, посочват от пресслужбата.

И Зарков, и Гечев пък бяха част от Националния съвет на БСП и бяха известни с острите си позиции към лидера на партията Корнелия Нинова. Зарков вече обяви, че е напуснал Националния съвет на левицата, защото новата му длъжност не позволява да остане в ръководството на партията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини