Букурещ реставрира Солаковия хан, в който са намерили подслон Ботев, Левски и Каравелов

Oбщинският съвет на Букурещ реши да отпусне средства за реставрацията на Солаковия хан, свързан с българската общност.

Солаковият хан е в списъка на историческите паметници на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Сградата носи името на двамата братя Солакоглу от Свищов и е тясно свързана с българската история. През 1859 г. братята построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

По време на Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През следващите годините имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход. В края на 80-те години, когато ханът имало опасност да бъде съборен от властите, тогавашният български посланик Петр Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за реставрирането и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

През януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутват и общината на Букурещ започва процедура по това Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на Столичната община срещу сумата от около 5.6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Вчера беше взето окончателното решение за реставрация на сградата. Общата стойност на проекта е 8.2 млн. леи, а изпълнението ще продължи 16 месеца. Румънските власти уверяват, че реставрацията ще започне възможно най-скоро.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини