Мъдри мисли за живота от сър Антъни Хопкинс

В последния ден на 2022 г. актьорът сър Антъни Хопкинс навърши 85 години. Той все още играе във филми, дава интервюта и получава награди за това, че влага цялата си душа в създаването на филми.

"Играх канибал само 16 минути", казва актьорът. "И получих "Оскар"." Според него това е невероятно недоразумение. Но ние знаем, че най-важното е не кого да играеш или колко, а КАК да играеш.

В Америка има едно негласно правило: всеки трябва да успее.

За това се пишат безкраен брой книги и се правят филми.

И историята е една и съща: подреждат децата от колежа в редица. Учителят ги подканва да направят една крачка напред, ако имат богати родители. Онези, които имат собствено жилище и кола – също. Който има семейство с висше образование - да пристъпи напред. Който е пътувал много през детството си – да пристъпи напред. А сега – бегом към финала!

И веднага става ясно кой ще бъде пръв.

Но струва ли си да тичате до тази точка? За какво?

Във връзка с успеха Антъни Хопкинс казва следното:

“Истинският успех не се изразява в титли и награди, не се крие в парите и славата, а в това да вършиш единствено нещата, които са ти на сърцето.“

Загърбете всички тези мисии и цели, тайм-мениджмънти и бизнес планове. Това са все американски неща, които нямат нищо общо с истинския живот.

Просто се наслаждавайте на всеки един ден и ще водите щастлив живот.

За взаимоотношенията с хората

„В никакъв случай не си позволявайте да обичате някого повече от самите себе си.“

Това звучи като абсолютен егоизъм, но всъщност не е. Просто никога не сте виждали човек, който се е превърнал в придатък на друг, който е хвърлил живота си в краката му. Веднага щом балансът в една връзка се наруши, единият се превръща в догонващ, а другият - в бягащ. Единият е шията, а другият е камъкът, вързан към нея. Това е тягостно и бързо става скучно.

Човек, който казва: "Ти си всичко, което имам!", "Не мога да живея без теб" - изглежда жалък. И те кара да искаш да избягаш от него.

По-често си припомняйте китайската мъдрост: "Никой няма да е щастлив около теб, докато ти си недоволен от себе си.

Време за тишина

"Не си губете времето с обяснения. Хората така или иначе ще чуят онова, което искат".

И не важи само за обясненията. Не си губете времето и за разяснения, аргументи, претенции и упреци. Съдете по действията си, по отношението си. Този, който иска, търси възможност нещата да се получат. А този, който не иска – вади хиляди аргументи и причини. Така че защо да се занимавате с последния?

С възрастта човек иска повече да мълчи, отколкото да говори. Възможно е да се слуша, но тук е необходимо да не се допуска грешка при избора на говорещия.

Рядко се среща събеседник с интересен поглед към живота, с по-голям обем впечатления и опит.

За смисъла на живота

"През целия си живот съм търсил истината (смисъла на живота). И единственото, за което съжалявам, е времето, което ми отне, за да разбера най-накрая... Истината е, че няма истина... Живейте и се наслаждавайте на живота, без да го поставяте под въпрос...!"

У хората се натрупват множество въпроси и те правят всичко по силите си, за да намерят техния отговор. Но всичко, което трябва да направят, е да чакат търпеливо. Не обвинявайте никого. И не изисквайте нищо от никого.

Животът сам ще ви покаже - за какво ви е въртял като бухалка в ръцете на гимнастичка и ви е държал заключени зад някакви врати. Всичко ще стане ясно. Трябва само да изчакате.

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини