Разкриха българска банда, крала използвано олио във Франция

Във Франция разбиха българска банда, откраднала голямо количество употребявано олио, съобщава Нова телевизия.

То бива продавано за рециклиране и превръщано в биогорива.

Местните медии информират, че е локализирана организирана престъпна група, специализирана в кражбата на олио от големи вериги заведения за бързо хранене, което след това продавала за преработка в Нидерландия.

По данни на френските власти за последните години цената за използвано олио се е повишила от 150 на 1200 евро за тон. Именно в този ценови скок на пазара са намерили доходоносен бизнес нашите сънародници.

При спецакция френската полиция е нахлула в помещения, използвани от българската банда. В тях са открити 250 варела с 36 000 литра използвано крадено олио. Употребяваната мазнина се продава напълно легално и в Белгия, и в Испания. Съществуват фирми, които изкупуват това олио, след което го рециклират чрез специални машини и го използват като биогориво.

През 2016 г. Франция прие закон, съгласно който всички заведения и ресторантьори, които използват олио и отпадъчна мазнина, са длъжни да го събират в бидони или варели. Причината е, че ако то попадне в канализацията, може да бъде особено замърсяващо.При нарушение на разпоредбата наказанията са до две години затвор и глоба от 75 000 евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини