Италиански и френски медии за срещата между Макрон и Мелони

Водеща тема за италианските и френските медии днес е първата официална среща между италианския премиер Джорджа Мелони и френския президент Еманюел Макрон, откакто Мелони дойде на власт в Италия преди близо осем месеца. Италианският в. „Либеро куотидиано” пише, че преговорите за срещата са били водени три дни, когато е станало ясно, че Мелони ще бъде в Париж на 20 юни за 172-ата сесия на Общото събрание на Международното бюро на изложенията, което определя домакинствата на международните изложения. Там Мелони защити кандидатурата на Рим за домакин на ЕКСПО 2030 срещу кандидатурите на Рияд, Бусан и Одеса, допълва АНСА.

Италианските и френските медии припомнят, че официалната среща между Макрон и Мелони е била само една формалност, защото двамата се видяха в кулоарите на редица международни форуми. Те самите припомниха това вчера преди самата среща в изявленията, които направиха за медиите.

Срещата протече в сърдечен тон. Двамата се обръщаха един на друг на „ти”, става ясно от видео от изявленията на Мелони и Макрон, качено във Фейсбук акаунта на Мелони  и в редица италиански медии. По време на тези изявления двамата лидери съобщиха за какво ще говорят – все теми, по които, както те подчертаха, двете им страни имат много общи неща и позиции. Сред темите бяха Украйна, Тунис, миграцията и граничният контрол, вторичното и първичното миграционно движение, енергийният преход, задълбочаването на сътрудничеството със страните от Средиземноморския регион, с Африка и със страните на транзит и произход на миграцията, стратегическият суверенитет на ЕС, европейската отбрана, индустриалната политика на континента, отчитаща предизвикателствата, произтичащи от климатичните промени, реформата на пакта за стабилност и растеж.

Италия и Франция са свързани и е необходимо да си сътрудничат, това беше посланието, отправно от двамата лидери, цитирани от АНСА. Вчерашната среща между тях беше един вид подновяване на двустранните връзки. Разногласия между двете страни е имало и ще има, като отчете френският президент, но връзките между Италия и Франция са толкова много и такива, че те помагат да се надживеят тези разногласия. Италианският премиер също отчете, че двете страни имат общи интереси и че те стоят над всичко, така че сега е моментът те да си сътрудничат, да напредват по различните важни досиета, по които е по-лесно да намерят сходна позиция -  от реформата на пакта за стабилност и растеж до Тунис, допълва агенцията.

АНСА посочва, че срещата между двамата е продължила повече от предвиденото, около 1 час и 40 минути. Италианският премиер после е изтъкнала, че не става дума за ново начало в отношенията, защото отношенията между Рим и Париж винаги са били фокусирани върху съдържанието и защото външната политика не е като отношенията между две деца, които се карат и после се помиряват.  Приятелството между Италия и Франция, подпечатано с Договора от Куиринале, е онова, което ме интересува преди всичко, което позволява да се надживеят споровете и несъгласията, в една рамка на уважение, защото приятелството между двете страни се вписва в една много по-голяма и по-дълбока история между нас, отчете и Макрон.

Единството между двете страни се видя по темата за Украйна. Макрон благодари на Мелони за ясно изразената позиция по отношение на тази страна. А Мелони подчерта, че украинците се борят за свободата и на европейците и че в Украйна трябва да победи силата на правото, а не правото на силата. И двамата лидери казаха, че ще продължат с пълната подкрепа за Украйна. Като пример за добър резултат от сътрудничеството за подпомагане на Киев, те посочиха изпращането на системата за противовъздушна отбрана САМП/Т в Украйна. Системата е разработвана от двете държави. Още по време на визитата си в Рим в средата на май украинският президент Володимир Зеленски обяви, че благодарение на тази система се спасяват човешки животи.

Относно миграцията Мелони и Макрон също говориха с общи думи, те подчертаха необходимостта от защитата на външните граници на ЕС. И двамата говориха за развиване на сътрудничеството със страните от Средиземноморския регион и за една по-амбициозна средиземноморска политика, която ще допринесе за борбата с незаконната миграция през Средиземно море. Мелони изтъкна целта за разбиване на трафикантските мрежи  и отново спомена идеята, която й е присърце, за сътрудничество с цел подпомагане на африканските страни да се развият и това да даде правото на хората от тях да не емигрират. Тя припомни и, че управлението на вторичните миграционни движения в Европа зависи от управлението на първичните миграционни движения.

Общ език Италия и Франция намериха и относно пакта за стабилност и растеж в еврозоната и това може да им позволи да сформират ос срещу твърдата позиция на Берлин по темата, отбелязва АНСА. Мелони вчера подчерта, че двете страни са съгласни, че параметрите от миналото на пакта за стабилност и растеж са неадекватни в днешния свят.

На вчерашната среща обаче не бяха засегнати  някои по-проблематични теми, като амбициите на френската компания "Вивенди" за още по-голямо навлизането в Италия,  или пораждащият протести проект за високоскоростна железопътна връзка между Лион и Торино, нито пък Мелони лобира пред Макрон за римското домакинство на ЕКСПО 2030, отбелязва АНСА.

В. „Република” се спира върху изказването на Мелони след срещата с Макрон, че между двамата има синхрон в мненията и че има неща, по които позициите на двете страни се доближават, като например стратегическата автономия на ЕС, връзките за доставки, отношенията с Африка, миграцията. Изданието цитира и думите на Макрон, с които той изтъкна връзките между Франция и Италия и в които той подчерта, че преди всичко го интересува съществуващото приятелство между двете страни.

Вестникът се спира и върху думите на Мелони относно реформата пакта за стабилност и растеж и акцента й върху това, че управлението на еврозоната трябва да е едно управление, фокусирано върху инвестициите, като  тук инвестициите в областта на стратегическите суровини не могат да бъдат смятани за подобни на другите инвестиции.

По въпроса за миграцията вестникът се спира върху думите на Макрон, че в ЕС трябва да организира един по-ефикасен механизъм относно предоставянето на убежище и относно миграцията и че трябва да има една последователна политика за защита на общите граници. Акцент бе поставен и върху думите на Мелони, че в третото хилядолетие от новата ера не може да се допуска поробването на хора, както правят трафикантите с мигрантите и не може престъпните мрежи да правят подбор на хората, които да влизат в Европа.

В. „Стампа”  също акцентира върху думите на Макрон, че държи на приятелството между двете страни въпреки неразбирателствата между тях, както и върху думите на Мелони, че те с Макрон не са дечица, които се карат и че интересите на двата народа надделяват. Двамата лидери заявиха нуждата от засилване на диалога и от посрещане заедно на предизвикателствата. Макрон припомни, че в идните месеци ще се взимат решения, които ще имат важни последици за бъдещето на ЕС и на трансатлантическите отношения и е от съществено значение Рим  и Париж да работят заедно на двустранно и многостранно ниво, допълва „Стампа”.

„РАИ Нюз” се спира върху думите на Мелони, че Италия и Франция са две свързани помежду си, централни страни в ЕС, че са две главни действащи лица в Европа. Медията цитира и думите на Макрон, че връзките между „нашите общества, икономики, университети, творци дават живот всеки ден на това толкова уникално приятелство, което съществува между Италия и Франция и това приятелство ме интересува преди всичко. Това приятелство, което позволява споровете и разногласията да се вписват в една рамка на уважение, защото това приятелство се вписва в една по-голяма и по-дълбока история между нас”.

Медията обръща внимание и върху предупреждението на Мелони по въпроса за реформа на пакта за стабилност и растеж, във връзка с който тя заяви, че всеки процес на преход трябва да бъде един съвместим с устойчивото развитие на обществата преход, който обаче не трябва да отслабва индустриалната система на дадена страна.

Фокусът на срещата между Мелони и Макрон бяха темите за мигрантите и инвестициите, обобщава „Ти Джи Ком 24”. Италианската медия също се спира върху думите, с които двамата лидери са изразили на общата пресконференция вчера мнението си за връзките между двете страни и откроява темите, по които Рим и Париж са единни, като Украйна, миграцията, управлението на еврозоната, съсредоточено върху инвестициите в стратегически суровини.

Италианската медия „Скай Ти Джи 24” пък освен, че цитира изказванията на двамата лидери относно двустранните връзки, се спира и върху думите на Мелони, че те не са говорили за италианската кандидатура за ЕКСПО 2030, тъй като вече е известен ангажиментът, поет от Париж, да подкрепи кандидатурата на Рияд. Според френски източници обаче ангажиментът касае само първия тур на гласуването по въпроса.

Общи интереси, общи предизвикателства, акцент върху общите връзки – така може да се обобщи, според „Скай Ти Джи 24”  пресконференцията на Макрон и Мелони, дадена преди срещата им вчера.

Френският в. „Фигаро” коментира, че вчера Франция и Италия са подчертали необходимостта от диалог между тях въпреки споровете  и изтъква, че двете страни са принудени да си сътрудничат по редица въпроси, от имиграцията до финансовата архитектура в Европа през стабилността в Северна Африка. Двете страни са на една позиция и относно Украйна и подпечатаха предполагаемото си помирение с общ подарък за тази страна -  системата САМП/Т, допълва вестникът. Визитата на Мелони беше осъществена официално в една атмосфера на успокояване на напреженията между Рим и Паиж, но в дипломацията външността лъже понякога, допълва изданието и предупреждава, че Мелони ще продължи да е европейска главоблъсканица за Макрон, тъй като Мелони мечтае да наложи своята консервативна и антиимигрантска позиция в центъра на ЕС, в който Франция също има амбициите да играе водеща роля.

След месеци на турбуленции Макрон и Мелони демонстрираха общ фронт, обобщава „Франс 24”. Те засвидетелстваха намерението си да работят заедно отвъд споровете, по-специално тези по трънливото досие за имиграцията, посочва медията. Мелони подчерта, че сътрудничеството между двете страни трябва да е както на двустранно, така и на многостранно ниво,  а Макрон изтъкна, че  диалогът между тях трябва да е откровен, амбициозен и взискателен, отвъд споровете и несъгласията.

Единна позиция относно нуждата от диалог сред поредица от кризи демонстрираха Мелони и Марон вчера, обобщава и Франс прес.

В. „Монд” припомня трите полемики, които обтегнаха отношенията между Рим и Париж в последните осем месеца. Първо беше кризата с кораба с мигранти „Оушън вайкинг”, който Рим отказа да приеме и го прие Париж. После Мелони се обиди, че  Макрон е поканил украинския президент Володимир Зеленски за среща с него и германския канцлер Олаф Шолц в Париж, но не и нея на тази среща. Накрая френският вътрешен министър Жералд Дарманен обвини Мелони, че е неспособна да се справи с потока от незаконни мигранти през Средиземно море и така не е спасила предизборните си обещания. Сега Рим и Париж обещаха да работят заедно, загърбвайки противоречията, обобщава изданието.

АНСА и сайтът „Италиан пост” обръщат внимание и на нещо, случило се вчера в Париж, което остана позасенчено от срещата на Мелони и Макрон. Кандидатурата на Одеса за ЕКСПО 2030 отпадна вчера при гласуване по време на 172-ата сесия на Общото събрание на Международното бюро за изложенията. На него бяха представени изводите от експертните мисиите в страните кандидати за домакинство. Те бяха посетени от експертите на бюрото през пролетта.  За Одеса е било преценено, че в условия на война няма как да бъде изпълнено изискването държавата да финансира изцяло световното изложение. Кой ще получи домакинството на ЕСПО 2030 ще стане ясно  през ноември по време на 173-ата сесия на Общото събрание на Международното бюро на изложенията.  Вчера Мелони рекламира в Париж римската кандидатура по време на сесията на Общото събрание на Бюрото, а във видеото към презентацията се включи и австралийският актьор Ръсел Кроу, посочват медиите.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини