Кърджали ще има Паметник на толерантността

    Кърджали,Столицата на толерантността ще има Паметник на толерантността.Идеята е на известния скулптор и почетен гражданин на Кърджали Зиятин Нуриев и арх.Станислав Луков.Мраморната пластика ще се издига в парк „Арпезос Север”.Идеята се ползва с пълното одобрение на кмета на Кърджали инж.д-р Хасан Азис.Очаква се подкрепа на обществеността.

    Мото на проекта е:„Може би пием вода от различни шепи, но изворът е един!“

    Авторите на идеята споделят:В Кърджали живеят хора, които изповядват различни религии. Основно християнска и ислямска религии. На пръв поглед тези две религии са противоположни, или вече хората така ги възприемат. А истината е друга, в основата на Старият Завет, Библията и  Корана лежи учението за Единния Бог.

    Те са производни на една философия – учение, което има цел да обедини хората около една идея от общи ценности.

    В обосновката си до Община Кърджали авторите на Паметника на толерантността пишат:Проектът- предложение за Паметник на толерантността се състои от преустройство на пространството, което включва една централна пластика с три лица от 4-4,5 м височина във водно огледало, и една чешма, които символизират трите религии и извор, където да се приседне и благодари за утолената жажда. Материалът, от който ще се изработят пластиките е мрамор.

    Зиятин Нуриев и арх.Станислав Луков са категорични:В решаването на художествено-пластичния проблем, на предна позиция като задача стои не декоративната украса, а посланието:

    „Може би пием вода от различни шепи, но изворът е един!“

            Кърджали бг вести          

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини