10 деца пострадаха при катастрофи в Хасковско, стартира акция „Ваканция“

    „Пътна полиция“ започна традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“ в Хасковска област. Операцията ще е в периода от 15 до 30 юни. Целта е ограничаване на нивото на пътно-транспортните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция.

    Анализът до този момент сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки катастрофи с деца и юноши.

    „От началото на годината на територията на Хасковска област са станали 8 ПТП с деца, в които са ранени 10 малки участници в движението“, съобщи началникът на „Пътна полиция“ в Хасково главен инспектор Димо Чобанов.

    „Тяхното участие е като пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, и предимно като пътници“, потвърди той.

    Заяви, че в хода на организираната в цялата страна полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти униформените ще реагират и ще се намесват при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места (рискови пешеходни пътеки и кръстовища); на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни, малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.   Същевременно ще бъдат изготвени и връчени писмени предупреждения на фирми, осигуряващи атракции да не предоставят скутери и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни. В този смисъл ще се осъществява и регулярен контрол, а на нарушителите ще се налагат санкции. Санкции по Закона за движение по пътищата ще бъдат налагани и на хора, които предоставят кола или мотор на неправоспособни.

    Пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон.

    Днес преди обяд на площадка „Спартак“ стартира акцията, в която се включиха и доброволци от БЧК-Хасково, които раздаваха листовки за пътна безопасност на водачите. Четвъртокласници от СУ “Васил Левски“ имаха възможността да разгледат отблизо полицейски автомобили и мотоциклет и камера.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини