ЕЦБ решава днес дали и с колко да повиши лихвените проценти

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните лихвени проценти на днешното си заседание, давайки сигнал, че не възнамерява да спре дотам, въпреки че инфлацията се понижава, а еврозоната влиза в рецесия, информира Франс прес.

Повишението на цените в еврозоната е паднало до 6,1 на сто през май, което е доста под рекордните 10,6 на сто през октомври.

За да прекрати обаче цикъла от повишения на лихвите, най-радикалният в историята на институцията, започнал преди 11 месеца, ЕЦБ очаква "убедителни признаци", че инфлацията може "бързо и устойчиво да се върне" към целта си от 2 на сто. Това заяви Изабел Шнабел, член на борда на директорите на ЕЦБ в интервю, публикувано на 7 юни в белгийския вестник "Еко".

"Все още не сме достигнали тази цел", добави тя.

ЕЦБ повиши основната лихва с 3,75 процентни пункта от юли миналата година, за да се противопостави на увеличението на потребителските цени. 

Очаква се на днешното си заседание франкфуртската институция да направи още една допълнителна крачка в тази посока, както през май, като референтната лихва по депозитите ще достигне 3,5 на сто. 

Ако решението за юни вече е взето, то ЕЦБ "ще намекне и за възможно увеличение" от същия мащаб на заседанието си през юли, коментира Андрю Кънингъм от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

ЕЦБ ще даде и насоки относно следващия дебат, който се очертава - "колко дълго да бъдат поддържани високите лихви, което е много по-важно от точната крайна ставка, до която ще достигнем". Това подчерта неотдавна управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало, който е член и на борда на директорите на ЕЦБ. 

В тази връзка ЕЦБ ще подчертае, че паричната политика ще остане рестриктивна за по-продължителен период от време, прогнозира Андрю Кънингъм. 

През март франкфуртската институция предвиди инфлация от 5,3 на сто тази година, която да се понижи до 2,1 на сто през 2025 г. Икономистите не очакват големи изменения в тези прогнози. 

Така наречената основна инфлация (която не отчита електроенергията и хранителните стоки), друг критерий, който се следи отблизо, е продължила низходящата си тенденция - до 5,3 на сто. 

"Нищо не гарантира, че основната инфлация е достигнала пика си", предупреди президентката на ЕЦБ Кристин Лагард. 

В сектора на услугите, където цените се покачват повече, отколкото в промишлеността, се очаква нов растеж, свързан с туризма, според "Дойче банк" (Deutsche bank).

С оглед на това, че безработицата в еврозоната е била на най-ниското си равнище от 6,5 на сто през април, служителите са използвали правото си за преговори, за да възстановят загубената си покупателна способност заради силната инфлация.

Това увеличава опасенията за спирала заплати-цени, която ще укрепи инфлацията в дългосрочен план.

Що се отнася до брутния вътрешен продукт (БВП), той е намалял в еврозоната с 0,1 на сто между януари и март, както и през предходното тримесечие, което означава влизане в рецесия на региона, дължащо се в голяма степен на наблюдаваното в Германия забавяне.

Тези данни ще "отслабят аргументите в полза на няколко други повишения на лихвите", според Карстен Бжески от Ай Ен Джи (ING).

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини