Пентагонът не може да потвърди загубата на бронирани машини в Украйна, но е готов да ги замени

Пентагонът не може да потвърди публикуваните предния ден от западните медии данни за предполагаемата загуба на 16 единици различни видове бронирана техника от Украйна по време на контранастъплението, каза на брифинг заместникът на говорителя на Пентагона Сабрина Сингх.

"Що се отнася до докладите за унищожаването на 16 машини, видях тези доклади, но не мога да потвърдя част от видеоклиповете и изображенията, произтичащи от това. Поне това, което виждаме от руснаците, които направиха тези снимки публично достояние", каза говорителката на Пентагона .

На въпрос дали Съединените щати планират да помогнат на Украйна да замени изгубеното оборудване, ако информацията се потвърди, Сингх отбеляза, че Пентагонът винаги взема предвид това, когато изготвя нови пакети за помощ.

В същото време тя не отговори дали загубите в бронираната техника ще бъдат попълнени в съотношение едно към едно. Сингх припомни, че в следващите няколко дни (от 15 юни) ще има нов Рамщайн с участието на Украйна, където ще се обсъдят текущите нужди на украинската армия.

Загубите на въоръжените сили на Украйна по време на контраофанзивата и Рамщайн-13

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили ще посетят лично Германия, където ще се срещнат с военните от групата за съдействое на сигурността на Украйна Рамщайн -13.

На срещата ще присъстват министри на отбраната и високопоставени военни от почти 50 държави. Както уточниха в Пентагона, на срещата ще бъде обсъден въпросът за по-нататъшното предоставяне на Украйна на средства за защита на нейната територия.

В навечерието САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна за 325 милиона долара, който ще включва по-специално 15 бойни машини на пехотата Bradley и 10 бронетранспортьора Stryker.

Това съобщение съвпадна с появилата се информация, че Украйна е загубила първите Leopard и Bradley в боевете. Съобщава се, че колоната на 47-ма бригада на въоръжените сили на Украйна е била разбита поради ранно откриване от руското въздушно разузнаване. Преди това Украйна загуби най-малко 4 БТР-а и поне един Leopard 2A4, припомня Униан.

За загубата два танка Leopard 2 и 13 бойни машини на пехотата Bradley в боевете в запорожко направление, на 8 юни съобщи военният наблюдател на BILD Юлиан Репке. По-късно се появиха снимки и видеоклипове, че по време на тези атаки за първи път са били унищожени някои единици на западна техника, по-специално танк Leopard 2. Например, ресурсът на украинските OSINT изследователи DeepState отбеляза предния ден, че събитията най-вероятно са се случили на 7 юни следобед в района на Малая Токмачка в близост до железопътните линии. Според тях епизодите са точно два, а не един. Споровете дали това са действително машини, извадени от строя от руснаците, продължават.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини