Контраофанзивата има частичен успех, потвърди украинският Генерален щаб

Украинските военни имат частичен успех в настъпателната операция, повърди днес Генералният щаб на БСУ.

През последните три дни украинските сили за отбрана са напреднали от 200 метра до 1,4 километра и са освободили около 3 квадратни километра, обяви представителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов.

"В Бердянско направлениеа продължават боевете в районите на селата Макаровка, Новоданиловка и Новопокровка“, каза Ковальов.

Отделно той съобщи, че противникът е увеличил броя на ракетните и въздушните удари. По-специално, тази нощ врагът изстреля крилати ракети Х-22, крилати ракети с морско базиране "Калибър" и използва БПЛА "Шахед". Ударите са нанесени по инфраструктурни обекти в Харковска, Донецка, Кировоградска и Одеска области.

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

На 10 юни украинският президент Володимир Зеленски потвърди началото на контранастъпление на украинските сили. Партньорите на Украйна подчертават, че една успешна контраофанзива може да укрепи позициите на Киев по време на бъдещи мирни преговори и да насочи Москва към дипломация.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр отбеляза, че настъпателните действия се водят едновременно в няколко направления. До 12 юни на изток и юг украинските военни, според Министерството на отбраната, са освободили 90 квадратни километра територия. Деокупирани са общо 7 населени места.

Отчетен е успех в настъпателната операция в Бердянско направление в Запорожка област и напредване на украинските сили за отбрана от 500 метра до 1 км.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини