Ефективна присъда от три години и четири месеца за смърт на пътя при с.Загорско

Днес, 09.06.2023 г., Окръжен съд – Кърджали постанови осъдителна присъда, с която призна за виновен подсъдим в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване правилата за движение при управление на лек автомобил, извършено след употреба на наркотични вещества.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимия призна изцяло фактите, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях.

Подсъдимият С.С.М., 42-годишен от с. Фотиново, бе признат за виновен от съда за това, че на 31.07.2022 г. в землището на с. Загорско, на главния път от ГКПП - Маказа към гр. Кърджали, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение, както следва: по чл.20 ал.1 от ЗДвП, задължаващ водачите да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват; по чл.21 ал.1 от ЗДвП, забраняващ на водача на пътно превозно средство от категория „В“ при избиране н а скоростта на движение да превишава извън населено място стойност на скоростта от 90 км/ч; и по чл.16 ал.1 т.1 от ЗДвП, съгласно който на пътно платно с двупосочно движение на водача на пътното превозно средство е забранено, когато платното за движение има две пътни ленти, да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение, освен при изпреварване или заобикаляне, и по непредпазливост причинил смъртта на Ф. С.М. 59-годишен от с. Фотиново, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество - кокаин, и деецът е избягал от местопроизшествието.

За извършеното престъпление подсъдимият С.С.М. бе осъден на ефективно наказание - „лишаване от свобода“  за срок от три години и четири месеца, при първоначален „общ“  режим на изтърпяване.

Със същата присъда на подсъдимия бе наложено и наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от четири години, считано от датата на отнемане на свидетелството му за правоуправление.

Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив.

Това съобщиха от Пресслужбата на Окръжен съд Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини