Ахрида, "Ахридос" или да се слееш с изконната си същност...

Вече десет години клуб „Ахридос” активно твори живота си, изпълва го с нови събития и резултати, превръща се в модел на подражание

Повечето жени от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос” към кърджалийския Военен куб са от третата възраст, но в емоциите, мислите, делата си са сякаш от първата. По находчивост, спонтанност, духовитост, веселост не отстъпват дори на младежите. Отдават сърцата си на най-разнообразни обществено полезни проекти, благородни каузи. Заедно майсторат подаръци за социално слаби хора, за деца в социални домове, посещават ги, даряват ги с усмивки и настроение. Празнуват колективно всички наши големи празници.

Начело със своята председателка Елена Тополова, са си изградили една мини общност за възможно най-пълноценно и ангажирано съществуване. Заедно играят танци, пеят песни, явяват се на фолклорни фестивали, печелят награди. Заедно спортуват, летуват, правят планински преходи, берат билки… Изобщо, живеят без всякаква скука и без недоволство от живота.

Скоро се навършиха десет години от създаването на клуба. Дамите отпразнуваха подобаващо юбилея си, като специално за случая поканиха за свой специален гост така импониращата им по спонтанност и естественост – обичаната и у нас, и в чужбина, Здравка Евтимова.

За 10 години клуб „Ахридос” се изгради като идеален модел за подражание за всяка една човешка общност, дори и за самата държава. Неговите представителки знаят добре, че ние сътворяваме живота си, според собствената си мяра, в зависимост от това как го виждаме, приемаме и назоваваме. Че всички инструменти и възможности за неговото обновяване и достигане до нови хоризонти са в нашите ръце. Че никой не ти е виновен и не ти дължи нищо, ако стоиш безучастно и наблюдаваш ставащото.

Дълбоко уверени са, че промяната идва като промениш отношението си, реакцията си към света. Като всеки ден активно твориш нови събития и резултати, като възпламеняваш другите с радостна отдаденост и полезна деятелност, с усилието и волята си за добротворство.

На дамите от клуб „Ахридос” им подхожда да летуват и бродят по Ахрида - старобългарското име на Източните Родопи. Името идва от „хрид” - рид, скала, хълм, планина. Докосването до нея ги зове да се възвисяват като необятните възвишения над с. Баните, Смолянско. Защото ги доближава до изконната им природа на единение с природата и с нейния Творец. И защото им припомня, че те също са творци на своя живот, когато го откриват и виждат с всеотдайно сърце и светлеещи от радост очи. Както беше и тази година.

Лияна Фероли

Отново да се възвисиш, сродиш и единиш с любимата планина и нейния Творец

Охрид е видоизменена славянска форма на старогръцкото Лихнина от Хрид (рид) – град на рида. Ст. Симич го свързва с простонародния израз „во рид“ – „на рида“.

Охридъ взема живо участие въ черковната борба на българитѣ отъ всички краища и националното възраждание на охридчане се подхвана отъ добри еленисти българи, каквито бѣха братя Миладинови и Пърличевъ, който на литературния конгресъ въ Атина (1860 г.) получилъ първа награда за своята на гръцки написана поема „Ἀρματωλός”. https://macedonia.kroraina.com/ai2/ai_2.htm

Охрид е столица на Първото българско царство между 992 – 1018 година

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини