Започна двудневният международен етнофестивал „Децата на Балканите“

    20-ият юбилеен международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ бе официално открит днес в Минерални бани, област Хасково.

    Изданието започна с празнично шествие на музикални групи от всички националности. Беше почетена паметта на създателя на детския етнофестивал – проф. д-р Желязко Христов.

    По време на официалното откриване в небето полетяха бели гълъби и прозвуча космическата песен „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Ния Щърбанова.

    Събитието бе уважено от представители на държавната и местната власт.

    „Нашата цел е да опитваме през празника танца, песента, фолклора, да покажем наистина, че може заедно да продължаваме напред. Обичайки се,
    разбирайки се по-добре и живеейки мирно и успешно в нашата мила родина“, заяви при откриването президентът на КНСБ Пламен Димитров.

    „След прекъсване от три години, поради пандемията от Ковид-19 за мен е голямо удоволствие, че община Минерални бани отново е домакин и съорганизатор на това събитие. От сърце пожелавам и занапред общината ни да продължи да посреща хилядите таланти от страната и чужбина, а публиката да има възможност да се наслаждава на великолепието и пъстротата, на багрите и усмивките по лицата на нашите деца", каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

    Международният етнофестивал продължава и утре. В двата дни се очакват близо 2000 участници и гости. На сцената в Летния театър ще излязат изпълнители от България, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.

    Паралелно с конкурсната програма на детския етнофестивал се провеждат и други инициативи, както и благотворителен базар в подкрепа на 19-годишния Божидар Вълков, който е болен от левкимия.

    В следобедните часове на 1 юни ще е официалното награждаване на участниците и ще се проведе гала концерт.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини