ДАНС: Съветничка на Кирил Петков е разследвана за държавна измяна

Образувано е досъдебно производство срещу съветник на български премиер, консултирал гражданин на Северна Македония във връзка с присъединяването ѝ към Европейския съюз, обяви председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в парламента Пламен Тончев, сред бурни овации от ГЕРБ, Възраждане, ИТН и ДПС, без да обяви съветника и премиера.

По-късно по време на изслушването от парламента на шефовете на службите Тошко Йорданов от ИТН заяви, че става дума за Весела Чернева, която в периода на редовния кабинет на Кирил Петков през 2022 г. беше съветник по външна политика. По онова време от Има такъв народ обвиняваха Чернева, че саботирала министъра Теодора Генчовска /ИТН/, и я наричаха "втори външен министър".

Освен досъдебното производство на Чернева, от вчера ДАНС разследва Кирил Петков и Асен Василев, това се разбра още от отговорите на въпроси на шефа на агенцията. Без да назовава имената им, той потвърди, че Софийската градска прокуратура /СГП/ е образувала досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс срещу двамата заради изказванията им в разпространения запис от събранието на "Продължаваме промяната", но не знаел в какво качество са били призовани вчера на разпит в прокуратурата - обвиняеми или свидетели, за което призоваване пък съобщи с въпроса си депутат от Възраждане.

В отговор на въпроси на депутатите самият шеф на ДАНС каза в прав текст, че "министри от последния редовен кабинет (тоест кабинета "Петков" - бел- ред.) не са обслужвали националния интерес". И още - че "не е имало как въпросният съветник на премиера да е извършвал действията си без разрешението на своя ръководител" (тоест на министър-председателя Кирил Петков - бел. ред).

Изслушването на шефа на ДАНС Пламен Тончев в Народното събрание по повод тиражираните записи от бившия депутат от ПП Радостин Василев, продължава да произвежда скандали. След като Тончев разкри, че премиерски съветник е съгласувал позиции на българското външно министерство с гражданин на Република Северна Македония, агент №1 в прав текст нарочи и български министри за погазване на българския национален интерес. Някои министри от редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес, заяви в пленарната зала председателят на ДАНС Пламен Тончев. Така той отговори на въпрос има данни в ДАНС, че се правят опити чужди посолства да "инсталират" свои агенти в българските служби за сигурност, както и дали агенти на чужди държави са били български министри.

"Трудно може да се отговори директно на такъв въпрос с "да" или "не", но поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитаваха националния интерес", заяви Тончев. "Самият пример, който дадох с досъдебното производство срещу съветник на премиер за предоставяне на информация на гражданин на Република Северна Македония за преговорния процес, всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без знанието на техния ръководител", подчерта председателят на ДАНС.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини