Пламен Тончев: Няма процедура за съгласуване на ръководителите на ДАНС с чужди служби и посолства

Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби с чужди специални служби или посолства. Това заяви председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, който участваше в изслушване в Народното събрание заедно с други ръководители на службите за сигурност. 

„Ние, като членове на ЕС и НАТО, също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби“, посочи Тончев. Той увери, че ДАНС е надежден и търсен партньор от европейските служби и службите на НАТО. 

Изслушването на Пламен Тончев бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Той припомни, че процедурата по назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктна законова процедура само в рамките на България. 

„В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на агенцията да се съгласуват с когото и да е, в това число с чужди официални представителства“, каза той.

„Не отговаря на истината и твърдението, че съгласуването с чужди специални служби се извършва във връзка с някакво законово изискване ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или на ЕС. В законодателството на България изрично е указан редът, по който се получава достъп до такава информация. Тази процедура се извършва само в структурите на подчинение на Република България“, обясни председател на ДАНС. 

„Интересно е на какво се базират твърденията за увреждащите имиджа на институциите и служители твърдения за руско проникване в българските специални служби. Не искам да се връщам на записа, който изтече през предходната седмица, но там ясно се вижда, че това е наратив, удобен за някого и се извършва на гърба на българските специални служби“, допълни още той. 

Председателят на ДАНС обяви, че агенцията има способност сама да открива „такива клетки“ в своите редици. „Публично известен е случая, в който сами разкрихме наши служители, работили в услуга на руското разузнаване. Те в момента са с повдигнати обвинения и има обявени служители от руското посолство за персона нон грата“, припомни той. 

В отговор Даниел Лорер цитира законови текстове, уреждащи сътрудничеството на ДАНС с пратньорските служби и попита:

"Нормална пракитка ли е да се иска от партньорските служби информация? Нормална практика ли е този обмен да се случва при взаимно доверие между партньорските служби? Дали те могат да изпълняват законовите си задължения, ако не се ползват с пълното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и ЕС".

От ПГ на "Възраждане" отново повториха позицията си, че съгласуването на ръководствата на службите с чужди посолства е държавна измяна.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини