Две ученички от "Славейков" с международни литературни награди

Второкласничката и третокласничка от СУ „П.Р.Славейков“ с награди от международен литературен конкурс

В навечерието на 24 май Елиф Али от 2 „б“ клас и Лара Ибрям от 3 „в“ клас на СУ „П.Р.Славейков“ – Кърджали, спечелиха призови места във втора възрастова група на тазгодишното Осмо издание на Международния фестивал „Българската душа на Святата земя“ -гр. Бат Ям, Израел. През тази година във фестивала взеха участие сънародници от 17 държави и четири континента в различните направления.

9-годишната Елиф спечели Гран При в раздел „Литературно творчество – Поезия“ със стиховете си: „Ароматът на българската роза“ и „България през моите очи“, а нейните две рисунки, озаглавени „Родна стряха“ и „България за мен“ ѝ носят и 1 място в раздел „Изобразително изкуство“. Така тя добавя още две престижни награди към колекцията си от медали в различните състезания и олимпиади, в които участва и печели. Само преди седмица тя бе отличена и във Великденското математическо кенгуру, където бе класирана на 2 място. Това не е и първият литературен успех на Елиф. През тази учебна година тя спечели призови места в няколко литературни конкурса и нейни стихотворения намериха място в два сборника с детски творби. Неин класен ръководител е г-жа Екатерина Бакърджиева.

В конкурсната програма Лара, също на 9 години, се представи с вълнуващата си творба в проза „Писмо до моята България“, в която споделя чувството си на гордост и преклонение пред красотите и великото историческо минало на нашата страна. Нейното участие ѝ носи 3 място в раздел „Литературно творчество – проза“. Лара също е носител на редица награди от конкурси и състезания. Неин класен ръководител е г-жа Семра Ахмед.

И двете момичета се учат на тънкостите на творческото писане от Божидара Ангелова-Леля Приказка, детски писател и поет. „Момичетата се потрудиха добре, сега е време да се порадват на плодовете от нашата работа“, коментира тя. Ученичките ще получат своите награди от директора на училището за шампиони Милко Багдасаров.

Международният фестивал „Българска душа на святата земя“ се организира от Арт Салон „Сели“ съвместно с общество „Димчо Дебелянов“, както и с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и любезното съдействие на фондация „Незабравимата България“. Събитето е под егидата на г-н Цвика Брот – кмет на гр. Бат Ям, Израел. Целта на организаторите е да се съхрани културното наследство на България и Израел. Чрез дейностите се предоставя възможност за обмен на културни традиции и обичаи между двата приятелски народа, а това е начинът за обединяване на българите по света и съхраняване на българските корени. Интеграцията между българските общности по света и популяризирането на българската духовност и култура са от особено важно значение за връзката с хората, убедени са те, както и представянето на творците от всички области на изкуството, които живеят в различни точки по света.

Теодора ТЕНЕВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини