Съд потвърди присъда за корупция на Саркози

Фенският бивш президент Никола Саркози загуби обжалването на присъда от 2021 г. за корупция и търговия с влияние, предаде "Ройтерс".

Парижкият апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, две от които условно. Саркози ще носи електронна гривна, вместо да лежи в затвора за оставащата една година.

"Ройтерс" отбелязва, че Саркози е пристигнал в съда, облечен в тъмносив костюм и е изглеждал нервен. След решението е напуснал без да говори пред репортери.

През 2021 г. по-долна инстанция призна Саркози за виновен в опит да подкупи съдия след напускане на длъжността и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация за разследване на финансирането на кампанията му през 2007 г.

Това е една от няколкото правни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

68-годишният Саркози, който изкара един мандат като френски президент от 2007 до 2012 г., постоянно отрича да е извършил нещо нередно.

След днешното решение адвокатът му каза, че Саркози е невинен и ще оспорва решението, което определи като "шокиращо", пред най-висшия френски съд, Касационния.

По-рано този месец финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинения срещу бившия президент и 12 негови довереници във връзка с предполагаеми незаконни дарения от Либия за предизборната му кампания.

Делото в центъра на решението на апелативния съд от сряда - известно във Франция като "аферата с подслушването" - е косвено свързано с подозрението за незаконно финансиране на кампанията.

През 2013 г. следователи, проучващи либийска връзка, подслушваха две от телефонните линии на Саркози и откриха тайна телефонна линия, използвана от бившия президент и неговия адвокат, което в крайна сметка доведе до разследването за корупция.

Апелативният съд днес наложи също тригодишна забрана на Саркози да заема изборни длъжности

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини