Саркози осъден на една година затвор за прекомерни разходи на предизборната му кампания

Бившият френски президент Никола Саркози получи днес максималната присъда от една година затвор за незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г. - т. нар. афера "Бигналион", предаде Франс прес.

Парижкият изправителен съд, постановил присъдата, посочи, че експрезидентът може да я изтърпи, оставайки под домашен арест със задължението да носи електронна гривна, съобщи Асошиейтед прес.

При гледането на делото през май и юни Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., категорично отричаше да извършвал закононарушение.

Той бе обвинен, че при кампанията за преизбирането си е похарчил почти двойно повече средства от максимално допусканите от закона 22,5 милиона евро. Изборите тогава спечели Франсоа Оланд.

Съдът заяви, че Саркози е знаел, че законовото ограничение се надхвърля и съзнателно не е следил допълнителните разходи. Прокурорите поискаха наказание от шест месеца затвор, а също шест-месечна условна присъда и глоба от 3750 евро.

Сега бившият президент може да обжалва съдебното решение, което би отложило присъдата.

Това е нова присъда за 66-годишния Саркози. На 1 март той беше признат за виновен по дело за корупция и търговия с влияние, известно като делото "за подслушванията". По него Саркози беше осъден на една година затвор и две години условно, но е на свобода, тъй като обжалва съдебното решение. Тогава той стана първият бивш френски президент с ефективна присъда затвор.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини