Сарафов призова ВСС да отстрани Гешев и поиска охрана

Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото

Искам да се надявам, че в прокуратурата работят достойни и смели мъже, заяви заместник главният прокурор Борислав Сарафов в изявление пред медиите. Той призова колегите си да изразят свободно волята си - такъв ли главен прокурор трябва да управлява тази достойна институция. Да не се страхуват и да приемат спуснати им декларации, а да проведат открити събрания с присъствие на медии.

Сарафов призова Гешев да бъде отстранен от ВСС. По думите му с днешното си изявление Иван Гешев е направил явна заявка за влизане в политиката.

"Срамувам се от поведението на Гешев", заяви Сарафов. "Оставям на вас да прецените днешното му състояние." 

Необходим е "дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото", каза зам.-главният прокуро.

"“Г-н Гешев ползва като лична резиденция една емблематична къща в курорта Боровец. Това е така наречената „Вила на регентите”, в която са снимани сцени от филма "Тютюн”. Тя към момента е почивна база на служители от прокуратурата на Република България. Но нито един от магистратите няма достъп до нея, тъй като г-н Гешев я е приватизирал за собствено ползване. Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да е друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията Прокуратура на Република България. Тя е институцията на гражданите, не негова лична, а служителите ѝ не са негови слуги".

Сарафов заяви, че се страхува за живота си и отправи молба към пръвосъдния министър Крум Зарков да осигури охрана на него и семейството му. "За да не се окажа внезапно убит като прокурора Колев по времето на един друг главен прокурор. В този смисъл се обръщам към министъра на правосъдието Крум Зарков, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност. Защото познавам г-н Гешев и именно затова се страхувам за своя живот. До днес, за разлика от него, аз водех нормален живот. Ходех с жена си и с децата си до магазина. За съжаление, от днес това за мен и семейството ми няма да бъде възможно, защото познавам методите на г-н Гешев", заяви той, като малко преди това го нарече неуравновесен човек. Сарафов обаче не каза повече за методите на Гешев, въпреки множеството въпроси на журналисти.

Няма да подам оставка. Докато се ползвам с подкрепа и уважение от своите колеги, няма да подам оставка, заяви Сарафов във връзка с поисканата от от Гешев оставка. Не Гешев ме е назначавал, допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини