Изтеклите мандати на ВСС: Конституционният съд присъедини делото по искане на ВАС към това на Гешев

Конституционният съд (КС) присъедини делото по искане на съдии от Върховния административен съд (ВАС) за тълкуване на текст от Конституцията към делото, по искане на бившия главен прокурор Иван Гешев за тълкуване на същия текст. Това става известно от решение на КС днес.

Определението на съда от днес е прието единодушно.

Става дума за тълкуване на текста от Конституцията, в който е записано, че мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е пет години. Мандатът на сегашните кадровици изтече миналата есен.

КС е установил съществено сходство в предмета на поставените тълкувателни въпроси както от Гешев, така и от съдиите от ВАС.

Магистратите от ВАС питат дали се прекратяват с изтичането на мандата функциите на изборните членове на ВСС, ако не са избрани нови членове от парламентарната квота, но са избрани нови членове от съдебната квота, и могат ли и при какви условия новоизбраните да встъпят.

В искането на Гешев се задава въпрос също дали се прекратяват функциите на ВСС с изтичане на мандата, допустимо ли е избраните членове от професионалната квота на новия Висш съдебен съвет, заедно с членовете по право, да формират нов състав на ВСС и възможно ли е орган с изтекъл мандат да взема решения, включително по отношение на председателите на Върховния касационен съд, на ВАС и на главния прокурор, както и на всички други административни ръководители в органите на съдебната власт.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини