СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради COVID-19

COVID-19 вече не представлява глобална извънредна ситуация за здравето, заяви Световната здравна организация в петък. Това е важна стъпка към края на пандемията, която уби повече от 6.9 милиона души, разруши световната икономика и опустоши цели общности, допълва "Ройтерс".

СЗО не обявява началото или края на пандемиите, въпреки че започна в името на удобството да използва термина за COVID през март 2020 г.

Комитетът за извънредни ситуации на СЗО за първи път заяви, че COVID-19 вече е със статут на най-високото ниво на тревога на 30 януари 2020 г. Това бе оценка, помагаща да се фокусира международното внимание върху заплаха за здравето, както и да се засили сътрудничеството за ваксини и лечения.

Отмяната на нивото "извънредна ситуация" е знак за напредъка, който светът е постигнал в тези области, но COVID-19 е тук и ще остане сред нас, каза СЗО.

Смъртността се е забавила от пик от над 100 хил. души на седмица през януари 2021 г. до малко над 3500 през седмицата до 24 април, според данни на СЗО.

"Вчера Комисията по извънредни ситуации се събра за 15-ти път и ми препоръча да обявя край на извънредната ситуация в областта на общественото здраве от международно значение. Приех този съвет. Ето защо с голяма надежда обявявам COVID-19 за приключила глобална спешна здравна ситуация", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Това обаче не означава, че COVID-19 е приключил като глобална заплаха за здравето."

Миналата година президентът на САЩ Джо Байдън каза, че пандемията е приключила. Подобно на редица други държави, най-голямата икономика в света започна премахването на вътрешното си извънредно положение за COVID, което означава, че ще спре да плаща за неща като ваксини.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини