Изследване: Американските тийнейджърки преживяват безпрецедентен психологически натиск

Научно изследване показа, че американските момичета са изправени пред безпрецедентен психологически натиск, съобщи АП. Причините са тревожност, свързана с успеха в ученето, напрежение, породено от натиска в социалните медии, дискомфорт след края на изолацията.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията отчитат, че около 60% от тийнейджърките в САЩ чувстват тъга и безнадеждност. 

Тринайдет процента от момичетата в гимназиална възраст са правили опит за самоубийство. 

Около 10 процента са преживелите сексуално насилие. 

Много момичета съобщават, че носят широки дрехи от страх да не привличат внимание.

Момичетата като цяло са по-предразположени към депресия и тревожност. Тази статистика се дължи и на факта, че те все пак са по-склонни да говорят за чувствата си, каза д-р Хина Талиб, педиатър и говорител на Американската асоциация на педиатрите. 

Изследване, публикувано през март в официалното издание на Американската медицинска асоциация, съобщава, че преди пандемията 60% от хоспитализираните за лечение на психически проблеми деца са момичета. Пандемията пренесе училищния и социалния живот онлайн. Някои деца не са уверени в начина, по който трябва да "навигират" приятелствата и социалните си контакти. Те живеят в бързопроменящ се свят. "Две години е дълъг период в живота на децата. Цяло едно поколение се промени", казва д-р Талиб. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини