ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изработват обща законодателна програма за първата пленарна сесия

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България“ подготвят обща законодателна програма за първата сесия на Народното събрание, която да бъде обвързана с избора на председател на парламента. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС на съвместен брифинг с Христо Иванов и Николай Денков ( ПП-ДБ). 

Атанасова обясни, че въпросната законодателна програма включва най-важните законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, членството в еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост. Имаме готовност в екипи и работни групи, съставът на които уточнихме днес, до вторник да са готови с няколко от приоритетните закони, посочи тя.

Атанасова съобщи, че ръководител на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията им за председател на парламента, а от страна на коалицията ПП-ДБ е Николай Денков.

Всички разбираме колко е важно България да има редовно правителство, изтъкна Десислава Атанасова. Тя бе категорична, че без редовен кабинет и в условията на предстояща кампания, популизмът ще вземе връх при евентуално обсъждане на бюджет. Ние от коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от политическата, икономическата, социалната криза - е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да стои зад него. Дали ще има правителство, с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас, посочи Атанасова. 

Започнахме разговор и за конституционна реформа, защото ние сме убедени, че дълбока реформа на правосъдната система би могла да се реализира единствено и само чрез конституционна реформа, добави още Десислава Атанасова.

Едно Народно събрание има три основни задачи – да приема закони, да излъчи правителство, да приеме бюджет, заяви Николай Денков, ръководител на работната група от ПП-ДБ. Той припомни, че предходният парламент не е изпълнил нито една от тези три задачи и допълни, че това, което се опитват да направят сега, е да изпълнят максимума, възможен в тази конфигурация.

Затова ние не обсъждаме съвместно правителство, всякакви опити да се внуши, че това е тема на разговорите, са несъстоятелни, заяви Николай Денков. Той отбеляза, че имат различие с ГЕРБ-СДС по въпроса с бюджета. Ние трябва да приемем бюджет, подчерта  Денков. По думите му обвързването на редовното правителство с приемането на бюджет би било грешка, предвид рисковете, пред които би могла да се изправи държавата. 

За да има пълноценно връщане към парламентарното управление, каквато е политическата цел, това не може да стане без излъчване на правителство, коментира и съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов. Той  уточни, че днешните разговори не са опит да се намери сечение в посока кабинет.

Съпредседателят на ДБ обясни още, че не е завършил процесът на разговорите за излъчване и подкрепа на председател на Народното събрание, на масата стои темата за някакъв формат на редуване или друга формула, но това ще се обсъжда другата седмица.

На въпрос Иванов категорично отрече да има натиск отвън да бъде съставено правителство. Трудността на процеса е най-сигурното доказателство, че тук не става въпрос за някакви кукли на конци, които някой може да ръководи, изтъкна той.

Вече втори ден продължават разговорите за председател на 49-ото Народно събрание. Заседанието от вчера бе подновено и днес от Вежди Рашидов. След като констатира, че няма нови кандидатури за председател, той съобщи, че ще продължат заседанието след Великден, в сряда, 19 април. При тази патова ситуация няма какво друго да направим, обясни Рашидов.

Иначе и днес продължиха усилията за намиране на решение на казуса. В рамките на пленарния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Тошко Йорданов. 

Бойко Борисов заяви, че техен основен приоритет е правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България“.  Той информира, че още днес ще бъдат сформирани работни групи между двете коалиции за правосъдие и финанси. Целта е да се намерят пресечните точки между двете формации, които по думите му, биха били от полза за държавата.

Аз искам да направя правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото това е най-доброто за България, заяви Борисов. 

Няма разговори за правителство, заяви след заседание на  депутатите от  „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Асен Василев, един от лидерите в коалицията. Имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първи мандат или правителство с участие на ГЕРБ, всички други интерпретации са свободни съчинения на група добронамерени или не чак толкова добронамерени анализатори, аргументира се той. Василев информира, че са взели решение да излъчат екип от осем човека, юристи, които да подготвят законодателна програма за парламента, която да включва законите по Плана за възстановяване и устойчивост, за влизане в еврозоната и Шенген, за съдебната реформа, плюс този за домашното насилие. 

Борисов се срещна с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. След срещата той коментира, че в парламента трябва да има конструктивно мнозинство, което да успокои държавата.

Според Карадайъ евроатлантическите формации в парламента, на база принципи и ценности, биха могли да сформират конституционно мнозинство. Той отбеляза също, че в това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите – волята за  разговори. Надяваме се тези разговори да прераснат в конструктивен диалог. Разговори има, това е положителното и то трябва да се отчете, ние винаги сме били диалогични, коментира още Карадайъ. Това, което на нас ни споделиха, а и ние всички виждаме – първите две политически сили в този парламент могат да сформират мнозинство, допълни още председателят на ДПС. Той постави акцент върху съдебната реформа, която е една от политиките за разговори.

Преди началото на днешното пленарно заседание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разговаря и с председателя на БСП Корнелия Нинова.

Г-н Борисов ме покани на среща, обсъждахме няколко въпроса – първият е за подкрепа на Росен Желязков за председател на парламента, обясни тя. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори, посочи Нинова. От нас Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала, подчерта тя. Нинова съобщи, че с лидера на ГЕРБ  са обсъдили също законодателната програма и инициативи. Тя посочи, че вече между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" вървят такива разговори и Борисов би искал с всички лидери да проведе този разговор. „Заявих какви са нашите приоритети, те са тези, които чухте и вчера от трибуната – бюджет, социална политика, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. Оставаме на коренно различни позиции по един въпрос – оръжията за Украйна“, каза Нинова.  Относно предложението за ротация на председателя на два месеца между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България“, лидерът на БСП посочи, че на този етап това изглежда противоконституционно и е неприемливо за левицата. 

Нищо не може да се задейства, докато няма председател на Народното събрание, заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН), след края на срещата си с  Бойко Борисов. И добави, че не е нужно да има кабинет, за да се гласуват законите по Плана за възстановяване и устойчивост, след като почти всички формации в НС са заявили, че застават зад тях, за да може по-бързо да дойдат парите в България. Това, което разиграват с председателя на НС, по думите на Йорданов, обезсмисля "всичките им приказки". Дори и парламентът да се разпадне, ние междувременно можем да приемем необходимите закони, смята той. Депутатът уточни, че на срещата не са обсъждали подкрепа за какъвто и да е кабинет. Вчера заявихме много ясно, че ИТН ще подкрепя и гласува за неща, които смята, че са правилни, изобщо не ни интересува от коя политическа партия ще дойдат правилните неща, коментира представителят на ИТН.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини