„Иновации в действие“ представи „Славейков“ на гостите си

Обмен на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“ стартира в СУ „Петко Рачов Славейков“. Училището е включено в мрежата на иновативните училища на България вече 6 години. За четвърта поредна година славейковци домакинстват и провеждат първия етап от обмена на добри практики в четиристранно партньорство между две иновативни и две неиновативни училища. Програмата е свързана с реализиране на мобилност по национална програма „Иновации в действие“ за учебната 2022-2023 учебна година с включени Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – иновативно училище – домакин и гости - учители и ученици от  Средно училище „Панайот Волов“ – гр. Шумен – иновативно училище, ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" - гр.Севлиево – неиновативно училище и Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ – с. Дралфа, обл. Търговище – неиновативно училище.

Посрещането на гостите се случи още на главния вход на „Славейков“, където малките мажоретки и вокалните групи от начален етап представиха кратка програма. Ученическият парламент посрещна с пита и мед гостите точно на влизане в училището, а директорът Милко Багдасаров покани гостите официално да прекрачат прага. Лично той предвожда обиколката на училището, в която гостуващите учители и ученици се запознаха с богатата материално-техническа база и част от педагогическия колектив. След обиколката в актовата зала домакини и гости проведоха обсъждане на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес. Гимназистите на „Славейков“ представиха своите клубове и извънкласни дейности - Ученическия парламент, движението „Ръка за помощ“, ЕКО УПКО, „Шампиони в доброто“, WhiteHat, журналистически клуб, кръжок по фотография и др.Възможност да се представят получиха и гостите, които също имат интересни иновативни практики. Директорът Милко Багдасаров връчи подаръци на училищата в лицето на директорите Росина Инджева от Шумен и Ани Андреева от Севлиево, както и на екипа от Дралфа. От своя страна, той също получи подаръци, сувенири и много добри думи.

Първата вечер за сплотяване протече на брега на язовир Кърджали с коктейл за добре дошли под звуците на гайда, с талантите от всички училища, с много настроение и неформални разговори.

Вторият ден на посещението бе посветен на учебната работа. Гостите наблюдаваха два иновативни уроци в начален етап - комбиниран урок между български език и литература и информационни технологии във 2в клас с учител Екатерина Бакърджиева и иновативен урок Хелфи и БЧК в 3г клас с учител Анелия Акалиева.

По-късно в прогимназиален етап гостите участваха също в иновативен урок в 5а клас по български език и литература на тема „Мъдростта на приказките“, в който учителят и класен ръководител Миглена Крумова превърна случващото се буквално в една приказка с послания и обич. След това настъпи време на точната наука и 6“в“ клас с учител и класен Ерай Салиф представи в СТЕМ центъра иновативен урок по математика на тема „Приложна математика“ чрез училищния проект „Обновяване на бащиния дом“.

В третия ден на посещението мястото на иновациите бе актовата зала, в която бе демонстрирана практиката за изучаване на български език от деца билингви чрез театър и новото въведение в обхвата на славейковските иновации – английски език и драма.Петокласниците, ръководени от Невена Ангелова, изиграха подобрената си театрална постановка „Златното момиче“, а седмокласниците с ръководител Христина Янева представиха премиера на своя най-нов театър „Тримата братя и златната ябълка“ на английски език, като превода са направили самите ученици, а редакцията само е на тяхната учителка.

Сцената, образно казано, бе отстъпена на Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов, а гимназистите изнесоха свой открит урок, представиха презентации, авторските си филми; научната си работа, националните конференции, на които са домакини вече осем пъти, предстои организирането на девета догодина.

Младата учителка Златомира Джисова, класен ръководител на 8 клас, представи своя иновативен час на класа, наречен „Бягащото предизвикателство“. В отборите участваха и учениците от гостуващите училища. Учебният час комбинира математика, английски език и познаване на училището и работещите в него хора. Тъй като има състезателен характер, часът включва и елемент от физкултурата.

В съпътстващата посещението програма гостите имаха възможност да се потопят в магията на Перперикон и на градските забележителности на Кърджали, водени от учителите Георги Кючуков и Милен Филипов.

Следващата среща на училищата в иновативното четиристранно партньорство ще бъде в края на месец май в СУ „Панайот Волов“ – Шумен.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини